About: Využití zelené biomasy ječmene jarního     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnoty SOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.
  • Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnoty SOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek. (cs)
  • The above mentioned antioxidants were determined in the biomass of spring barley (hulled malt varieties Malz, Sebastian and hull-less line KM 1910) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ) in two years (2005, 2006). Then the obtained product (juice) from the variety Sebastian (DC31, Žabčice) was analyzed, following procedures were used for the preservation: freezing, fluid drying, high pressure and lyophilisation. Based on the analyses of green biomass conducted in two hulled malting varieties and the hulless line KM 1910 for two years, we can preliminary (experiment will be repeated also in 2007) recommend for use in food industry (food supplement) the variety Sebastian, which had the highest activity of enzyme superoxide dismutase and vitamin E. Suitable growing phase for biomass harvest is DC 29, in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. (en)
Title
  • Využití zelené biomasy ječmene jarního
  • The green matter usage of spring barley (en)
  • Využití zelené biomasy ječmene jarního (cs)
skos:prefLabel
  • Využití zelené biomasy ječmene jarního
  • The green matter usage of spring barley (en)
  • Využití zelené biomasy ječmene jarního (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/07:00108518!RIV08-GA0-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 28;31
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/05/0781)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 460383
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/07:00108518
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley; green matter; tocols; superoxide dismutase; catalase (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C176E89BD315]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MZLU pěstitelům 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Březinová Belcredi, Natálie
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Kopáček, Jiří
  • Vaculová, Kateřina
  • Paulíčková, Ivana
  • Prýma, Jaroslav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-058-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software