Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnoty SOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.
- Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnoty SOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek. (cs)
- The above mentioned antioxidants were determined in the biomass of spring barley (hulled malt varieties Malz, Sebastian and hull-less line KM 1910) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ) in two years (2005, 2006). Then the obtained product (juice) from the variety Sebastian (DC31, Žabčice) was analyzed, following procedures were used for the preservation: freezing, fluid drying, high pressure and lyophilisation. Based on the analyses of green biomass conducted in two hulled malting varieties and the hulless line KM 1910 for two years, we can preliminary (experiment will be repeated also in 2007) recommend for use in food industry (food supplement) the variety Sebastian, which had the highest activity of enzyme superoxide dismutase and vitamin E. Suitable growing phase for biomass harvest is DC 29, in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. (en)
|
Title
| - Využití zelené biomasy ječmene jarního
- The green matter usage of spring barley (en)
- Využití zelené biomasy ječmene jarního (cs)
|
skos:prefLabel
| - Využití zelené biomasy ječmene jarního
- The green matter usage of spring barley (en)
- Využití zelené biomasy ječmene jarního (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/07:00108518!RIV08-GA0-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/07:00108518
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - barley; green matter; tocols; superoxide dismutase; catalase (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Březinová Belcredi, Natálie
- Ehrenbergerová, Jaroslava
- Kopáček, Jiří
- Vaculová, Kateřina
- Paulíčková, Ivana
- Prýma, Jaroslav
|
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |