About: Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Our work deals with a possibility of determining basic composition (dry matter, fat, true protein, casein, lactose, urea nitrogen and somatic cells) of goat's milk Fourier transform near-infrared spectroscopy (FT NIR). Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, transferred to Petri dishes and analysed by reference methods and by FT NIR in reflectance mode. The measured area was spaced by a metallic mirror. Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p=0.05). Very high correlation coefficients were determined for goat's milk: fat 0.907, protein 0.989, casein 0.890 and lactose 0.981. The study showed that NIRS method, when samples of milk are measured on Petri dishes, is a useful technique for the prediction of dry matter, fat, protein and casein in goat's milk. Results of calibration for somatic cells are not accurate (correlation coefficients of calibration 0,885 and correlation coefficients of validation 0,5 (en)
  • Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Poté byly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R=0,885; pro validaci R=0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce.
  • Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Poté byly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R=0,885; pro validaci R=0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce. (cs)
Title
  • Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie
  • Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie (cs)
  • Analysis of goat milk by FT Near Infrared spectroscopy (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie
  • Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie (cs)
  • Analysis of goat milk by FT Near Infrared spectroscopy (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/07:00107779!RIV08-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 103;109
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 452123
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/07:00107779
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • true protein; casein; fat; lactose; near infrared spectroscopy; goat milk; chemical composition; somatic cells; dry matter (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D0FF5AFD1493]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LV
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kuchtík, Jan
  • Šustová, Květoslava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software