About: Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the work was modification of superoxide dismutase enzyme (SOD, EC 1.15.1.1) activity analysis in barley grain and identical malts with using of the Ransod set. This set from company Randox were used for enzyme determination in blood samples. This method employs xanthine and xanthine oxidase to generate superoxide radicals, which react with tetrazolium chloride to form a red formazan dye. SOD is classified as natural antioxidants and enzyme plays a significant role at detoxication of products of molecular oxygen degradation. The largest rate of SOD occurs in embryo of barley grain. Its presence in barley grain and malt thus inhibits rancidity of grain during storage and undesirable beer flavour. The line Wabet x Washonubet (in grain-104,93 and malt 152,42 U/g dry matter) and the variety Annabell (104,65 a 147,21 U/g dry matter) had the highest activity of SOD in grain and malt of barley while the lowest activity was measured in the line KM 1910 (73,15 a 88,16 U/g dry matter) and variety Tola (en)
  • Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxid dismutasa (EC 1.15.1.1) (SOD) pomocí soupravy Ransod na vzorky zrna ječmene a sladu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. Souprava Ransod je určena pro stanovení SOD ve vzorku krve a doposud nebyla využita pro stanovení aktivity SOD v rostlinném materiálu, resp. v zrnu a sladu, jednalo se tedy o první aplikaci soupravy Ransod pro stanovení SOD v zrnu a sladu. Podstata této soupravy spočívá v reakci xantinu a xanthin oxidasy, které vytvoří superoxidový radikál reagující s tetrazoliovou solí na červené zbarvení. Touto metodou byla stanovena aktivita enzymu ve vzorcích zrna a sladu u 20 odrůd a linií ječmene ze dvou systémů pěstování, a to s chemickým ošetřením a bez chemického ošetření. Bylo pro
  • Cílem práce byla modifikace stanovení aktivity enzymu superoxid dismutasa (EC 1.15.1.1) (SOD) pomocí soupravy Ransod na vzorky zrna ječmene a sladu. SOD patří do skupiny přírodních antioxidantů a má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl SOD se vyskytuje v embryu zrna ječmene. Jeho přítomnost v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování, ale také nežádoucím příchutím v pivu. Souprava Ransod je určena pro stanovení SOD ve vzorku krve a doposud nebyla využita pro stanovení aktivity SOD v rostlinném materiálu, resp. v zrnu a sladu, jednalo se tedy o první aplikaci soupravy Ransod pro stanovení SOD v zrnu a sladu. Podstata této soupravy spočívá v reakci xantinu a xanthin oxidasy, které vytvoří superoxidový radikál reagující s tetrazoliovou solí na červené zbarvení. Touto metodou byla stanovena aktivita enzymu ve vzorcích zrna a sladu u 20 odrůd a linií ječmene ze dvou systémů pěstování, a to s chemickým ošetřením a bez chemického ošetření. Bylo pro (cs)
Title
  • Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu
  • Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu (cs)
  • Enzyme superoxide dismutase in grain of barley and malt (en)
skos:prefLabel
  • Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu
  • Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu (cs)
  • Enzyme superoxide dismutase in grain of barley and malt (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/06:00094146!RIV07-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 7;14
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 474318
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/06:00094146
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley; free radicals; malt; superoxide dismutase (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [99FFA25E6375]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 54
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Havlová, Pavla
  • Belcrediová, Natálie
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software