About: Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, který reaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.
  • Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu a sladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, který reaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml. (cs)
  • Activity of SOD enzyme was determined in the selected samples of barley using Ransod sets from the company RANDOX. This methods uses xantin and xantin oxidase to generate superoxide radical that reacts with tetrazolium salt to red coloured formazane. The SOD activity if this reaction. The final values are given in U/ml (en)
Title
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod (cs)
  • Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets (en)
skos:prefLabel
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod (cs)
  • Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/05:00056849!RIV06-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 325;327
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 530935
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/05:00056849
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Ransod; barley; grain; superoxiddismutase (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8DFD848498D7]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Havlová, Pavla
  • Belcrediová, Natálie
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software