Description
| - Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž během sledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další laktac
- Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž během sledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další laktac (en)
- Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž během sledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další laktac (cs)
|