Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi a přídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d.
- Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi a přídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d. (cs)
- The aim of this study was to evaluate chosen factors applied on the color of veal meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the longissimus dorsi muscle, part thoracis, of ten Holstein bulls-calves were used in our experiment. Carcass weight in average was 97,9 kg and calves were 113-154 days old. Average pH of meat 1 hour p.m. was 6,82 and 24 hour p.m. was 5,68. As a factors influencing veal color were chosen age, body weight before slaughter, weight of carcass, pH value at 48 h after slaughter and concentration of glucose immediately after slaughter. Color was indicated by L*, a* and b* values, reflectance at wavelenght 525 nm and amount of myoglobin. The relations between chosen factors and color were found highest for age (r=0,72; P<0,05), body weight before slaughter(r=0,74; P<0,05), weight of carcass and amount of myoglobin(r=0,79; P<0,01). (en)
|
Title
| - Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
- Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce (cs)
- EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER (en)
|
skos:prefLabel
| - Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
- Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce (cs)
- EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/05:00004719!RIV06-MSM-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/05:00004719
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - CIE L*a*b*; Holstein; color; veal (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - VII.konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Falta, Daniel
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |