About: Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi a přídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d.
  • Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi a přídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d. (cs)
  • The aim of this study was to evaluate chosen factors applied on the color of veal meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the longissimus dorsi muscle, part thoracis, of ten Holstein bulls-calves were used in our experiment. Carcass weight in average was 97,9 kg and calves were 113-154 days old. Average pH of meat 1 hour p.m. was 6,82 and 24 hour p.m. was 5,68. As a factors influencing veal color were chosen age, body weight before slaughter, weight of carcass, pH value at 48 h after slaughter and concentration of glucose immediately after slaughter. Color was indicated by L*, a* and b* values, reflectance at wavelenght 525 nm and amount of myoglobin. The relations between chosen factors and color were found highest for age (r=0,72; P<0,05), body weight before slaughter(r=0,74; P<0,05), weight of carcass and amount of myoglobin(r=0,79; P<0,01). (en)
Title
  • Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
  • Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce (cs)
  • EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER (en)
skos:prefLabel
  • Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
  • Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce (cs)
  • EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/05:00004719!RIV06-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • A-12-1;A-15-4
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 552105
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/05:00004719
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • CIE L*a*b*; Holstein; color; veal (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D3B1A7B3B136]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VII.konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 80-7305-527-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software