About: Use to NIR spectroscopy to analysis of ewe's milk.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Our work deals with a possibility of determination of basic composition (dry matter, fat, protein, casein, lactose, urea nitrogen and pH) of ewe's milk. Sixty calibration samples of milk were analysed by reference methods and by FT NIR Antaris in reflectance mode in the wavelength range from 4 000 to 10 000 cm-1 with 100 scan. Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, and transferred to Petri dishes. The measured area was spaced by a metallic mirror. Each of samples were analysed three times and for calibration were used average spectrum. The whole spectrum area has been tested. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for examined milk components. Construct calibration models were validating by full cross validation. All results were evaluated using the variation statistic analysis (ANOVA). Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p=0.05). Results of sheep milk: They (en)
  • Cílem naší práce byla možnost stanovení základních složek ovčího mléka využitím NIR metody. Zaměřili jsme se hlavně na stanovení sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu, močovinového dusíku a laktózy. Pro vytvoření kalibračního modelu bylo použito 60 vzorků. Kalibrační model byl vytvořen pomocí PLS algoritmu (metoda částečných nejmenších čtverců). Pro vytvoření validačního modelu metodou křížové validace byla použita stejná sada vzorků jako pro kalibraci. Korelační koeficienty kalibrace (r): pro sušinu 0.983, pro tuk 0.989, pro bílkoviny 0.997, pro kasein 0.977, pro močovinový dusík 0.973, pro laktózu 0.980.
  • Cílem naší práce byla možnost stanovení základních složek ovčího mléka využitím NIR metody. Zaměřili jsme se hlavně na stanovení sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu, močovinového dusíku a laktózy. Pro vytvoření kalibračního modelu bylo použito 60 vzorků. Kalibrační model byl vytvořen pomocí PLS algoritmu (metoda částečných nejmenších čtverců). Pro vytvoření validačního modelu metodou křížové validace byla použita stejná sada vzorků jako pro kalibraci. Korelační koeficienty kalibrace (r): pro sušinu 0.983, pro tuk 0.989, pro bílkoviny 0.997, pro kasein 0.977, pro močovinový dusík 0.973, pro laktózu 0.980. (cs)
Title
  • Use to NIR spectroscopy to analysis of ewe's milk. (en)
  • Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.
  • Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka. (cs)
skos:prefLabel
  • Use to NIR spectroscopy to analysis of ewe's milk. (en)
  • Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.
  • Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka. (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/04:00087703!RIV06-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 137;142
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 594163
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/04:00087703
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • NIR spectrometry; dry matter; ewe´s milk; fat; laktose; protein (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6160D3EA5117]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šustová, Květoslava
  • Jankovská, Renata
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 80-86238-42-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software