Description
| - Czech Pied bulls (C, n=18) and Montbeliarde bulls (M, n=18) were fattened up to the live weight of 680 kg in identical conditions with the aim to compare their meat performance. Mean values of the observed meat performance characteristics were as follows: slaughter weight 682.1 kg, age at slaughter 593.8 days, daily weight gain 1.088 kg, carcass weight 378.2 kg, net weight gain 0.640 kg, dressing percentage 55.4%, weight of hide 59.3 kg, weight of head and tongue 20.6 kg, weight and proportion of kidney fat 14.9 kg and 2.18%, carcass conformation score 3.06, carcass fatness score 2.20 and weight of the right side of carcass 185.9 kg. The weight and proportion of some parts of the right side of carcass were as follows: forequarter 84.1 kg and 45.2%, hindquarter 101.8 kg and 54.8%, total weight of meat 145.5 kg and 78.2%, bones 35.0 kg and 18.9%, separable fat 3.87 kg and 2.08% and hindquarter to forequarter ratio 1.21. Montbeliarde bulls showed a significantly greater (P<0.01) daily weight gain (by 0.1
- Czech Pied bulls (C, n=18) and Montbeliarde bulls (M, n=18) were fattened up to the live weight of 680 kg in identical conditions with the aim to compare their meat performance. Mean values of the observed meat performance characteristics were as follows: slaughter weight 682.1 kg, age at slaughter 593.8 days, daily weight gain 1.088 kg, carcass weight 378.2 kg, net weight gain 0.640 kg, dressing percentage 55.4%, weight of hide 59.3 kg, weight of head and tongue 20.6 kg, weight and proportion of kidney fat 14.9 kg and 2.18%, carcass conformation score 3.06, carcass fatness score 2.20 and weight of the right side of carcass 185.9 kg. The weight and proportion of some parts of the right side of carcass were as follows: forequarter 84.1 kg and 45.2%, hindquarter 101.8 kg and 54.8%, total weight of meat 145.5 kg and 78.2%, bones 35.0 kg and 18.9%, separable fat 3.87 kg and 2.08% and hindquarter to forequarter ratio 1.21. Montbeliarde bulls showed a significantly greater (P<0.01) daily weight gain (by 0.1 (en)
- Cílem překládané práce bylo porovnání masné užitkovosti čistokrevných býků montbéliardského a českého strakatého plemene vykrmených do živé hmotnosti 680 kg. Skupiny 187 býků českého strakatého (C) plemene a 18 býků montbéliardského plemene byly ve shodných podmínkách vykrmeny do živé hmotnosti 680 kg s cílem porovnat jejich masnou užitkovost. Z výsledků vyplývá následující: porážková hmotnost 682,1 kg, věk při porážce 593,8 dnů, denní přírůstek živé hmotnosti 1,088 kg, hmotnost jatečně upraveného těla 378,2 kg, netto přírůstek 0,640 kg, výtěžnost 55,4 %, hmotnost kůže 59,3 kg, hmotnost hlavy s jazykem 20,6 kg, hmotnost a podíl ledvinového loje 14,9 kg a 2,18 %, zmasilost 3,06 bodů, protučnění 2,20 bodů, hmotnost pravé poloviny 185,9 kg. Hmotnost a výtěžnost vybraných částí pravých polovin jatečně upravených těl byly následující: přední čtvrť 84,1 kg a 45,2 %, zadní čtvrť 101,8 kg a 54,8 %, maso celkem 145,5 kg a 78,2 %, kosti 35,0 kg a 18,9 %, lojový ořez 3,87 kg a 2,08 % a poměr zadních a přední (cs)
|