About: Asthma and nutrition: diet for the primary prevention and treatment of asthma     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This article summarizes new findings about the importance of nutrition in the prevention and treatment of asthma. There is no doubt that a diet plays an important role in the development and progress of asthma. Dietary factors often associated with asthma are antioxidants, polyunsaturated fatty acids, vitamin D and the Mediterranean diet. Currently there is insufficient evidence to support antioxidant supplementation in the treatment of asthma. Therefore a basic dietary advice is to consume antioxidant-rich food like vegetable and fruits. The results of studies focused on effects of polyunsaturated fatty acids are very inconsistent, but as with antioxidants it is recommended to use them from natural resources (fish oil, olive and canola oils, nuts, seeds, and plants). Vitamin D is the current nutrient researched in the context of asthma therapy, it is recommended to ensure its adequate intake especially for long-term treatment and/or high dosages with corticosteroids. The Mediterranean diet benefits on prevention and treatment of asthma have been proven by numerous scientific studies (thanks to routine consumption of fruits of fruits, vegetables, olive oil, meat and fish). The diet of people with food allergies or gastroesophageal reflux requires the exclusion of foods that cause the problem. If the food choice is extremely limited, it is appropriate to provide expert nutritional advice. (en)
  • Článek shrnuje nové poznatky o významu výživy v prevenci i léčbě astmatu. Dnes již víme, že způsob našeho stravování se významnou měrou podílí na rozvoji a průběhu tohoto onemocnění. Výživové faktory nejčastěji dávané do souvislosti s astmatem jsou antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, vitamín D a středomořská dieta. O prospěšnosti užívání antioxidantů formou potravinových doplňků stravy nebyl zatím podán jednoznačný důkaz, proto základním opatřením k zajištění jejich dostatečného příjmu je konzumace antioxidantů z běžné stravy, tedy zejména ovoce a zeleniny. Výsledky studií zaměřených na vliv polynenasycených mastných kyselin jsou nekonzistentní, nicméně podobně jako u antioxidantů, je doporučeno využití jejich přirozených zdrojů (rybího tuku, olivového a řepkového oleje, ořechů a semen rostlin). Vitamín D je aktuálním nutrietem zkoumaným v souvislosti s terapií astmatu, kdy je doporučováno zajistit jeho dostatečný příjem zejména u osob léčených dlouhodobě kortikosteroidy nebo jejich vysokými dávkami. Nejméně otazníků je kolem vlivu středomořské diety, která díky svému vysokému obsahu ochranných látek (obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a rybím mase) působí pozitivně v prevenci i léčbě astmatu. Stravování osob s potvrzenou alergií na potraviny nebo gastroezofageálním refluxem vyžaduje vyloučení potravin, které potíže způsobují. Pokud je možnost výběru potravin výrazně omezená, je vhodné zajistit odborné výživové poradenství.
  • Článek shrnuje nové poznatky o významu výživy v prevenci i léčbě astmatu. Dnes již víme, že způsob našeho stravování se významnou měrou podílí na rozvoji a průběhu tohoto onemocnění. Výživové faktory nejčastěji dávané do souvislosti s astmatem jsou antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, vitamín D a středomořská dieta. O prospěšnosti užívání antioxidantů formou potravinových doplňků stravy nebyl zatím podán jednoznačný důkaz, proto základním opatřením k zajištění jejich dostatečného příjmu je konzumace antioxidantů z běžné stravy, tedy zejména ovoce a zeleniny. Výsledky studií zaměřených na vliv polynenasycených mastných kyselin jsou nekonzistentní, nicméně podobně jako u antioxidantů, je doporučeno využití jejich přirozených zdrojů (rybího tuku, olivového a řepkového oleje, ořechů a semen rostlin). Vitamín D je aktuálním nutrietem zkoumaným v souvislosti s terapií astmatu, kdy je doporučováno zajistit jeho dostatečný příjem zejména u osob léčených dlouhodobě kortikosteroidy nebo jejich vysokými dávkami. Nejméně otazníků je kolem vlivu středomořské diety, která díky svému vysokému obsahu ochranných látek (obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a rybím mase) působí pozitivně v prevenci i léčbě astmatu. Stravování osob s potvrzenou alergií na potraviny nebo gastroezofageálním refluxem vyžaduje vyloučení potravin, které potíže způsobují. Pokud je možnost výběru potravin výrazně omezená, je vhodné zajistit odborné výživové poradenství. (cs)
Title
  • Asthma and nutrition: diet for the primary prevention and treatment of asthma (en)
  • Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu
  • Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu (cs)
skos:prefLabel
  • Asthma and nutrition: diet for the primary prevention and treatment of asthma (en)
  • Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu
  • Astma a výživa: stravovací doporučení pro prevenci a léčbu astmatu (cs)
skos:notation
  • RIV/61989592:15510/12:33139291!RIV13-MSM-15510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6198959221)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 123935
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61989592:15510/12:33139291
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • polyunsaturated fatty acids; vitamin D; Mediterranean diet; antioxidants; nutrition; asthma (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E8BFCD2D2DAF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktický lékař
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 92
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šlachta, Radim
  • Klimešová, Iva
  • Neumannová, Kateřina
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0032-6739
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 15510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software