About: Analýza markerů pro charakterizaci destilátů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fruit distillates, such as apricot-brandy, plum vodka %22Slivovitz%22, cider-brandy and pear-brandy, originating from domestic production, small distilleries and manufacturing production, were analysed by gas chromatography with mass spectrometry. Less specific, but universal markers present in all types of distillates were selected for first experiments: propan-1-ol, propan-2-ol, ethyl acetate, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 2-methylbutan-1-ol, 1,1-diethoxyethane, ethyl octanoate, ethyl decanoate, ethyl dodecanoate, ethyl tetradecanoate, ethyl palmitate and ethyl stearate. Quantitative data were statistically evaluated by factor analysis. Regarding the minute specificity of selected markers, unexpectedly good resolution was observed in this case. The results of factor analysis indicate a possibility of differentiation of products from different fruits. Samples of apricot-brandy and plum vodka (drupes) can be differentiated. In the same way, distillates from apples and pears (pomes) ca (en)
  • Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů.
  • Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů. (cs)
Title
  • Analýza markerů pro charakterizaci destilátů
  • Analýza markerů pro charakterizaci destilátů (cs)
  • Analysis of markers for characterization of distillates (en)
skos:prefLabel
  • Analýza markerů pro charakterizaci destilátů
  • Analýza markerů pro charakterizaci destilátů (cs)
  • Analysis of markers for characterization of distillates (en)
skos:notation
  • RIV/61989592:15310/07:00004835!RIV10-MSM-15310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6198959216)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 409727
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61989592:15310/07:00004835
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • solid-phase microextraction; gas-chromatography; mass-spectrometry; extraction; whiskey (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [81C2BE58E0A7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 101
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Barták, Petr
  • Bednář, Petr
  • Čáp, Lubomír
  • Korhoňová, Marcela
  • Hejdová, Radka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 15310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software