About: Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The paper focuses on model testing technology mesophilic (40 ° C) continuous anaerobic co-fermentation cattle slurry with wastes from the potato chips production, waste pastry from the supermarket and mixed waste from the instant soups production to increase the energy efficiency of the process. It was confirmed that these wastes from the food industry are valuable biogas substrates with a high degree of degradability. An assessment of specific methane production in proportion co-substrate (waste) in the initial mixture of 10 and 20% wt. The highest intensity of CH4 production (1.04 mN3.m- 3.d-1) was measured at the input co-fermentation mixture containing 20% wt. wastes from the potato chips production. The highest specific methane production off 1 kg of input organic compounds (0.50 mN3.kgVSp-1) was measured during co-fermentation of mixture, which total solids consisted of 61% wt. of total solids from waste from the production of instant soups and 39% wt. of total solids from cattle slurry. (en)
  • Článek je zaměřen na modelové ověření technologie mezofilní (40 °C) kontinuální anaerobní kofermentace hovězí kejdy s odpadem z potravinářských výrob, konkrétně z výroby bramborových lupínků, odpadním pečivem a odpadem z výroby instantních polévek s cílem posoudit možnosti zvýšení energetické efektivity procesu. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotným bioplynovým substrátem s vysokou mírou rozložitelnosti. Hodnocena byla měrná produkce methanu při podílu kosubstrátu potravinářského (odpadu) ve vstupní směsi 10 a 20 % hm. Nejvyšší intenzita produkce methanu (1,04 mN3.m- 3.d-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi s hovězí kejdou obsahující 20 % hm. odpadu z výroby bramborových lupínků. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,50 mN3.kgVSp-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi, jejíž celková sušina byla z 61 % hm. tvořena sušinou odpadu z výroby instantních polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy.
  • Článek je zaměřen na modelové ověření technologie mezofilní (40 °C) kontinuální anaerobní kofermentace hovězí kejdy s odpadem z potravinářských výrob, konkrétně z výroby bramborových lupínků, odpadním pečivem a odpadem z výroby instantních polévek s cílem posoudit možnosti zvýšení energetické efektivity procesu. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotným bioplynovým substrátem s vysokou mírou rozložitelnosti. Hodnocena byla měrná produkce methanu při podílu kosubstrátu potravinářského (odpadu) ve vstupní směsi 10 a 20 % hm. Nejvyšší intenzita produkce methanu (1,04 mN3.m- 3.d-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi s hovězí kejdou obsahující 20 % hm. odpadu z výroby bramborových lupínků. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,50 mN3.kgVSp-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi, jejíž celková sušina byla z 61 % hm. tvořena sušinou odpadu z výroby instantních polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy. (cs)
Title
  • Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů
  • Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů (cs)
  • Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with selected types of food waste (en)
skos:prefLabel
  • Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů
  • Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů (cs)
  • Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with selected types of food waste (en)
skos:notation
  • RIV/61989100:27710/11:86078259!RIV12-MSM-27710___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 213138
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61989100:27710/11:86078259
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • waste from the food industry, cattle slurry, anaerobic co-fermentation, biogas, methane production intensity, specific methane production (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EBF86E0CF4B4]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kouty nad Desnou, hotel Dlouhé stráně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Odpadové fórum 2011, 6. ročník česko-slovenského symposia, Výsledky výzkumu a vývoje pro odpadové hospodářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Obroučka, Karel
  • Chamrádová, Kateřina
  • Rusín, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • CEMC-České ekologické manažerské centrum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-85990-18-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 27710
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software