About: Optimalizace rezonančních vlastností vokálního traktu člověka změnou průřezů i délek akustických elementů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Téma příspěvku je zaměřeno na optimalizační možnosti geometrického tvaru vokálního traktu člověka. Optimalizační proces je vytvořen tak, aby nalezl určitou konfiguraci akustických dutin, v reálných mezích daných fyziologií člověka, která vede k vybuzení předem definované akustické rezonance. Zvláště zajímavá je frekvenční oblast mezi třetím až pátým formantem, která je důležitá pro barvu hlasu a zejména pak pro zpěvný hlas (tzv. pěvecký formant). V práci jsou na konkrétním příkladu porovnány dvě různé 1D optimalizační metody z hlediska výpočetního času a přesnosti řešení. Jedná se o obecnou numerickou metodu hledání minima cílové funkce a energetický iterační postup s použitím bezrozměrných citlivostních funkcí. Variovány byly délky i plochy průřezů jednotlivých kuželových elementů.
  • Téma příspěvku je zaměřeno na optimalizační možnosti geometrického tvaru vokálního traktu člověka. Optimalizační proces je vytvořen tak, aby nalezl určitou konfiguraci akustických dutin, v reálných mezích daných fyziologií člověka, která vede k vybuzení předem definované akustické rezonance. Zvláště zajímavá je frekvenční oblast mezi třetím až pátým formantem, která je důležitá pro barvu hlasu a zejména pak pro zpěvný hlas (tzv. pěvecký formant). V práci jsou na konkrétním příkladu porovnány dvě různé 1D optimalizační metody z hlediska výpočetního času a přesnosti řešení. Jedná se o obecnou numerickou metodu hledání minima cílové funkce a energetický iterační postup s použitím bezrozměrných citlivostních funkcí. Variovány byly délky i plochy průřezů jednotlivých kuželových elementů. (cs)
  • Theme of the paper is focused on optimization possibilities of geometrical form of human vocal tract. An optimization process is designed to find such configuration of acoustic cavities, respecting real physiological limits, which leads to excitation of predefined acoustic resonance. Especially frequency domain between the third and the fifth formant is important for voice timbre, namely for singing voice ('the singer's formant'). Two various 1D optimization methods, computing time and accuracy of solution are compared. The first method is a general procedure of numerical searching for the minimum of objection function, the second is an energetic iterative procedure using non-dimensional sensitivity functions. Both length and cross-section area of conic elements are varied. (en)
Title
  • Optimalizace rezonančních vlastností vokálního traktu člověka změnou průřezů i délek akustických elementů
  • Optimization of resonance properties of the human vocal tract by variation of cross-section and length of acoustic elements (en)
  • Optimalizace rezonančních vlastností vokálního traktu člověka změnou průřezů i délek akustických elementů (cs)
skos:prefLabel
  • Optimalizace rezonančních vlastností vokálního traktu člověka změnou průřezů i délek akustických elementů
  • Optimization of resonance properties of the human vocal tract by variation of cross-section and length of acoustic elements (en)
  • Optimalizace rezonančních vlastností vokálního traktu člověka změnou průřezů i délek akustických elementů (cs)
skos:notation
  • RIV/61388998:_____/07:00092027!RIV08-AV0-61388998
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 59;66
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z20760514)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 439803
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61388998:_____/07:00092027
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • optimization; formant tuning; vocal tract (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0A7456ED73FD]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interaction and Feedbacks ´2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Radolf, Vojtěch
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ústav termomechaniky AV ČR
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87012-08-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software