About: The Development of Agricultural Production in the Czech Republic under the Influence of the Common Agricultural Policy of the EU     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Česká republika svým vstupem do EU v roce 2004 přijala i podmínky společné zemědělské politiky. Dopady SZP na zemědělství ČR jsou mnohé, a to jak pozitivní, tak i negativní – což dokazují výsledky dotazníkového šetření v kraji Vysočina mezi podniky právnických i fyzických osob. Pozitivní dopady lze spatřovat především v nárůstu finančních zdrojů pro zemědělce (přestože nejsou tak vysoké jako pro „staré“ členské státy EU), ovšem to je spojeno např. s vyššími nároky na administrativu. Nejmarkantnějším projevem SZP je útlum zejména živočišné výroby. Tato situace staví zemědělce nejen v kraji Vysočina, což je tradiční oblast chovu skotu, do obtížné pozice a jsou nuceni hledat alternativní cesty hospodaření a rozvoje. Jednou z cest je snaha o zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství – ať už se jedná o marketingové akce či hledání inovativních postupů v zemědělské výrobě. Velkou možností, a dosud příliš nevyužívanou, je diverzifikace aktivit. Třetí cestou, kterou společná zemědělská politika nabízí je větší důraz na rozvoj venkova. Společná zemědělská politika EU – a tím i zemědělství v regionech České republiky – je však v současné době konfrontována celou řadou výzev, které budou mít zásadní vliv na směřování zemědělství v následujících letech.
  • Česká republika svým vstupem do EU v roce 2004 přijala i podmínky společné zemědělské politiky. Dopady SZP na zemědělství ČR jsou mnohé, a to jak pozitivní, tak i negativní – což dokazují výsledky dotazníkového šetření v kraji Vysočina mezi podniky právnických i fyzických osob. Pozitivní dopady lze spatřovat především v nárůstu finančních zdrojů pro zemědělce (přestože nejsou tak vysoké jako pro „staré“ členské státy EU), ovšem to je spojeno např. s vyššími nároky na administrativu. Nejmarkantnějším projevem SZP je útlum zejména živočišné výroby. Tato situace staví zemědělce nejen v kraji Vysočina, což je tradiční oblast chovu skotu, do obtížné pozice a jsou nuceni hledat alternativní cesty hospodaření a rozvoje. Jednou z cest je snaha o zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství – ať už se jedná o marketingové akce či hledání inovativních postupů v zemědělské výrobě. Velkou možností, a dosud příliš nevyužívanou, je diverzifikace aktivit. Třetí cestou, kterou společná zemědělská politika nabízí je větší důraz na rozvoj venkova. Společná zemědělská politika EU – a tím i zemědělství v regionech České republiky – je však v současné době konfrontována celou řadou výzev, které budou mít zásadní vliv na směřování zemědělství v následujících letech. (cs)
  • Czech Republic entered into EU in 2004 and had to adopt conditions of the Common agricultural policy of the EU. Impacts of the Common agricultural policy on Czech agriculture are numerous – both positive and negative. Positive impacts are evident mainly in growth of financial sources for farmers (however, not still as high as in old member countries) but this is connected also with more requirements on administrative. The most striking impact of the Common agricultural policy is fall of the livestock production. The aim of the paper is confirmation of these theses on base of results of questionnaire survey among agricultural subjects in model region, which is Vysočina region. Above mentioned situation sets farmers (not only in the Vysočina region, which is traditional agricultural region) into complicated situation – they have to find new alternative way of farming and development for their survival. (en)
Title
  • The Development of Agricultural Production in the Czech Republic under the Influence of the Common Agricultural Policy of the EU (en)
  • Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU
  • Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU (cs)
skos:prefLabel
  • The Development of Agricultural Production in the Czech Republic under the Influence of the Common Agricultural Policy of the EU (en)
  • Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU
  • Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU (cs)
skos:notation
  • RIV/60702672:_____/11:2R000627!RIV12-MZE-60702672
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82249)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • č. 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 240987
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60702672:_____/11:2R000627
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Common Agricultural Policy of the EU; the Vysočina region; livestock and crop production; subsidies (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [042D2F533667]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta regionalia et environmentalica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • roč. 8
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Svobodová, Hana
issn
  • 1336-9253
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software