About: Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinách a potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných výsledků
  • Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinách a potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných výsledků (cs)
  • Fusarium toxins, secondary metabolite produced by several fungi, belong into the group of natural toxins. The results of studies showed their worldwide occurrence mainly in cereals but also in cereal-based foodstuffs. The toxin levels can vary form year to year depending on plenty of factors that affect their occurrence. Health risk, economic losses caused by mycotoxin contamination lead to extensive researches of their physical-chemical properties, pre-harvest, storage and processing factors, toxicity and development new analytical methods for their detection. At the Department of food chemistry and analysis (ICT Prague), the occurrence of Fusarium mycotoxins in cereals harvested in the year 2005 and cereal-based products was investigated. Based on the obtained results, the key factors (type of cereals, pre-harvest conditions – chemical treatment, pre-crop, fertilization, processing etc.) were assessed. (en)
Title
  • Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
  • Occurrence of fusarium mycotoxins in cereals and suggestions for their minimisation (en)
  • Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace (cs)
skos:prefLabel
  • Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
  • Occurrence of fusarium mycotoxins in cereals and suggestions for their minimisation (en)
  • Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:_____/06:E0004692!RIV07-MZE-60461373
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 202-205
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3121)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 507587
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:_____/06:E0004692
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Mycotoxins, decontamination, processing. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3C525DDFF3B3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Nedělník, Jan
  • Váňová, Marie
  • Moravcová, Hana
  • Lancová, Kateřina
  • Gocieková, Monika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software