About: Simulation of fuzzy control for fed-batch production of baker's yeast     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The simulation of control of fed-batch process of baker's yeast production is presented in the paper. The control is based on two variables - temperature and substrate concentration in the bioreactor. The optimal growth of microorganisms requires the certain temperature. As the fermentation heat is produced during the cultivation process, it is necessary to cool down the bioreactor. In the course of the cultivation process it is suitable to control the feeding of substrate so that its concentration is kept low. The manipulated variable of temperature control is the flow rate of cooling water in a duplicator and the continuous control is applied. The manipulated variable for maintenance of the certain substrate concentration is a subject of simulation calculations. A fuzzy controller with two inputs is used for the control of substrate feeding. (en)
  • Práce se zabývá simulací řízení procesu výroby pekařského droždí. Řízení je založeno na dvou regulovaných veličinách - teplotě a koncentraci živin v bioreaktoru. Mikroorganizmy vyžadují pro optimální růst určitou teplotu. Protože však při procesu kultivace dochází k uvolňování tepla, musí se bioreaktor chladit. V průběhu procesu je třeba vhodným způsobem řídit dávkování živin (substrátu) tak, aby jejich koncentrace v bioreaktoru zůstávala na nízké hodnotě. Akční veličinou regulace teploty je průtok chladicí vody duplikátorem a je použita spojitá regulace, akční veličinou pro udržení určité koncentrace substrátu v bioreaktoru je přísun živin ve formě melasové zápary a je použit  fuzzy regulátor. V první fázi produkce je proces vsádkový (batch), později přítokový (fed batch). Celý model řízení je ještě zkomplikován různými technologickými omezeními. Simulace je provedena v programu PSI.
  • Práce se zabývá simulací řízení procesu výroby pekařského droždí. Řízení je založeno na dvou regulovaných veličinách - teplotě a koncentraci živin v bioreaktoru. Mikroorganizmy vyžadují pro optimální růst určitou teplotu. Protože však při procesu kultivace dochází k uvolňování tepla, musí se bioreaktor chladit. V průběhu procesu je třeba vhodným způsobem řídit dávkování živin (substrátu) tak, aby jejich koncentrace v bioreaktoru zůstávala na nízké hodnotě. Akční veličinou regulace teploty je průtok chladicí vody duplikátorem a je použita spojitá regulace, akční veličinou pro udržení určité koncentrace substrátu v bioreaktoru je přísun živin ve formě melasové zápary a je použit  fuzzy regulátor. V první fázi produkce je proces vsádkový (batch), později přítokový (fed batch). Celý model řízení je ještě zkomplikován různými technologickými omezeními. Simulace je provedena v programu PSI. (cs)
Title
  • Simulation of fuzzy control for fed-batch production of baker's yeast (en)
  • Simulace fuzzy řízení při fed-batch produkci pekařského droždí
  • Simulace fuzzy řízení při fed-batch produkci pekařského droždí (cs)
skos:prefLabel
  • Simulation of fuzzy control for fed-batch production of baker's yeast (en)
  • Simulace fuzzy řízení při fed-batch produkci pekařského droždí
  • Simulace fuzzy řízení při fed-batch produkci pekařského droždí (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22340/04:00011180!RIV/2005/MSM/223405/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • R100/1-R100/12
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223400007)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 586250
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22340/04:00011180
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mathematical model;fed-batch process;process control;fuzzy control (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9346979E2307]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kouty nad Desnou
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Proc. of the 6th International Scientific-Technical Conference Process Control 2004
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Finkeová, Jana
  • Kmínek, Miloš
  • Nachtigalová, Iva
  • Palatová, Marta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-662-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22340
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software