About: Electrodialysis of acid whey     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Byl zkoumán vliv teploty (10-40 °C) a pH (3-7) na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Demineralizace byla provedena pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Při odsolování byly sledovány - průběh procesu, celková doba odsolení, účinnost odstranění minerálních látek a organických kyselin, změny fyzikálně-chemických vlastností získaných produktů. Vzorky k analýzám byly odebírány na začátku a na konci ED a vždy po dosažení definovaných hodnot vodivosti, které odpovídaly 25, 50, 75, 85 % odsolení suroviny. Celková doba elektrodialýzy se zkracovala s rostoucí pohyblivostí iontů při vyšších teplotách. Při teplotě 40 °C bylo odsolení 90 % dosaženo za 20 minut. Při teplotě 10 °C bylo stejného stupně odsolení dosaženo za 45 minut. Rychlost poklesu obsahu minerálních látek byla v pořadí K+} Na+ } Ca2+ } Mg2+, nejlépe při teplotě 40 °C. Jednomocné ionty byly odstraněny v rozsahu 86-99 %, dvojmocné v rozmezí 68-76 %. Kyselina fosforečná byla odstraněna v rozsahu 88-90 %. Kyselina mléčná byla nejúčinněji odstraněna při 10 °C, úbytek činil 82 %. Vliv pH na průběh demineralizace byl minimální. Kyselina fosforečná byla při pH 7 odstraněna ze 72%, při ostatních hodnotách pH z 92-99 %. Vápenaté ionty byly při pH } 5, odstraněny výrazně hůře (31-33 %), než při pH { 5 (73-86 %). Kombinace obou faktorů současně (teploty a pH) vedla k potvrzení výsledků předchozích jednotlivých experimentů. Kyselá syrovátka se nejlépe demineralizuje při neupraveném pH a vyšší teplotě.
  • Byl zkoumán vliv teploty (10-40 °C) a pH (3-7) na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Demineralizace byla provedena pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Při odsolování byly sledovány - průběh procesu, celková doba odsolení, účinnost odstranění minerálních látek a organických kyselin, změny fyzikálně-chemických vlastností získaných produktů. Vzorky k analýzám byly odebírány na začátku a na konci ED a vždy po dosažení definovaných hodnot vodivosti, které odpovídaly 25, 50, 75, 85 % odsolení suroviny. Celková doba elektrodialýzy se zkracovala s rostoucí pohyblivostí iontů při vyšších teplotách. Při teplotě 40 °C bylo odsolení 90 % dosaženo za 20 minut. Při teplotě 10 °C bylo stejného stupně odsolení dosaženo za 45 minut. Rychlost poklesu obsahu minerálních látek byla v pořadí K+} Na+ } Ca2+ } Mg2+, nejlépe při teplotě 40 °C. Jednomocné ionty byly odstraněny v rozsahu 86-99 %, dvojmocné v rozmezí 68-76 %. Kyselina fosforečná byla odstraněna v rozsahu 88-90 %. Kyselina mléčná byla nejúčinněji odstraněna při 10 °C, úbytek činil 82 %. Vliv pH na průběh demineralizace byl minimální. Kyselina fosforečná byla při pH 7 odstraněna ze 72%, při ostatních hodnotách pH z 92-99 %. Vápenaté ionty byly při pH } 5, odstraněny výrazně hůře (31-33 %), než při pH { 5 (73-86 %). Kombinace obou faktorů současně (teploty a pH) vedla k potvrzení výsledků předchozích jednotlivých experimentů. Kyselá syrovátka se nejlépe demineralizuje při neupraveném pH a vyšší teplotě. (cs)
  • The effect of temperature (10-40 °C) and pH (3-7) on acid whey electrodialysis (ED) was determined using a lab-scale ED-Z mini unit (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). During the process time, ions removal efficiency and final products properties were observed. Samples of diluates were taken at the beginning and in the end of ED and also as defined conductivity values (25, 50, 75, 85%) were reached. The efficiency of desalination was assessed by the decline of ash content, the amount of minerals by ISE and AAS, organic acids were quantified by HPLC/UV. At 40 °C 90% desalination was reached in 20 minutes, at 10 °C the same degree of desalting was reached in 45 minutes. Minerals were removed in order K+ } Cl- } Na+ } Ca2+ } Mg2+. Monovalent ions in the range of 86-99%, divalent in 68-76%. Lactic acid was preferably removed at 10 °C, the decline was 82%. The effect of pH on ED was minimal. Minerals were desalted as follows K+ ( 97-99%), Na+ ( 91-95%), Ca2+ ( 31-87%) and Mg2+ ( 52-80%). Combination of both factors led to a confirmation of previous results. Acid whey is preferably desalted at higher temperatures and natural pH. (en)
Title
  • Electrodialysis of acid whey (en)
  • Elektrodialýza kyselé syrovátky.
  • Elektrodialýza kyselé syrovátky. (cs)
skos:prefLabel
  • Electrodialysis of acid whey (en)
  • Elektrodialýza kyselé syrovátky.
  • Elektrodialýza kyselé syrovátky. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43898459!RIV15-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0084), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 14254
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43898459
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • acid whey; Electrodialysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CB611E27EEEC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Štětina, Jiří
  • Diblíková, Lenka
  • Čurda, Ladislav
  • Kinčl, Jan
  • Kubová, Aneta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software