Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Byl zkoumán vliv teploty (10-40 °C) a pH (3-7) na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Demineralizace byla provedena pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Při odsolování byly sledovány - průběh procesu, celková doba odsolení, účinnost odstranění minerálních látek a organických kyselin, změny fyzikálně-chemických vlastností získaných produktů. Vzorky k analýzám byly odebírány na začátku a na konci ED a vždy po dosažení definovaných hodnot vodivosti, které odpovídaly 25, 50, 75, 85 % odsolení suroviny. Celková doba elektrodialýzy se zkracovala s rostoucí pohyblivostí iontů při vyšších teplotách. Při teplotě 40 °C bylo odsolení 90 % dosaženo za 20 minut. Při teplotě 10 °C bylo stejného stupně odsolení dosaženo za 45 minut. Rychlost poklesu obsahu minerálních látek byla v pořadí K+} Na+ } Ca2+ } Mg2+, nejlépe při teplotě 40 °C. Jednomocné ionty byly odstraněny v rozsahu 86-99 %, dvojmocné v rozmezí 68-76 %. Kyselina fosforečná byla odstraněna v rozsahu 88-90 %. Kyselina mléčná byla nejúčinněji odstraněna při 10 °C, úbytek činil 82 %. Vliv pH na průběh demineralizace byl minimální. Kyselina fosforečná byla při pH 7 odstraněna ze 72%, při ostatních hodnotách pH z 92-99 %. Vápenaté ionty byly při pH } 5, odstraněny výrazně hůře (31-33 %), než při pH { 5 (73-86 %). Kombinace obou faktorů současně (teploty a pH) vedla k potvrzení výsledků předchozích jednotlivých experimentů. Kyselá syrovátka se nejlépe demineralizuje při neupraveném pH a vyšší teplotě.
- Byl zkoumán vliv teploty (10-40 °C) a pH (3-7) na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Demineralizace byla provedena pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Při odsolování byly sledovány - průběh procesu, celková doba odsolení, účinnost odstranění minerálních látek a organických kyselin, změny fyzikálně-chemických vlastností získaných produktů. Vzorky k analýzám byly odebírány na začátku a na konci ED a vždy po dosažení definovaných hodnot vodivosti, které odpovídaly 25, 50, 75, 85 % odsolení suroviny. Celková doba elektrodialýzy se zkracovala s rostoucí pohyblivostí iontů při vyšších teplotách. Při teplotě 40 °C bylo odsolení 90 % dosaženo za 20 minut. Při teplotě 10 °C bylo stejného stupně odsolení dosaženo za 45 minut. Rychlost poklesu obsahu minerálních látek byla v pořadí K+} Na+ } Ca2+ } Mg2+, nejlépe při teplotě 40 °C. Jednomocné ionty byly odstraněny v rozsahu 86-99 %, dvojmocné v rozmezí 68-76 %. Kyselina fosforečná byla odstraněna v rozsahu 88-90 %. Kyselina mléčná byla nejúčinněji odstraněna při 10 °C, úbytek činil 82 %. Vliv pH na průběh demineralizace byl minimální. Kyselina fosforečná byla při pH 7 odstraněna ze 72%, při ostatních hodnotách pH z 92-99 %. Vápenaté ionty byly při pH } 5, odstraněny výrazně hůře (31-33 %), než při pH { 5 (73-86 %). Kombinace obou faktorů současně (teploty a pH) vedla k potvrzení výsledků předchozích jednotlivých experimentů. Kyselá syrovátka se nejlépe demineralizuje při neupraveném pH a vyšší teplotě. (cs)
- The effect of temperature (10-40 °C) and pH (3-7) on acid whey electrodialysis (ED) was determined using a lab-scale ED-Z mini unit (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). During the process time, ions removal efficiency and final products properties were observed. Samples of diluates were taken at the beginning and in the end of ED and also as defined conductivity values (25, 50, 75, 85%) were reached. The efficiency of desalination was assessed by the decline of ash content, the amount of minerals by ISE and AAS, organic acids were quantified by HPLC/UV. At 40 °C 90% desalination was reached in 20 minutes, at 10 °C the same degree of desalting was reached in 45 minutes. Minerals were removed in order K+ } Cl- } Na+ } Ca2+ } Mg2+. Monovalent ions in the range of 86-99%, divalent in 68-76%. Lactic acid was preferably removed at 10 °C, the decline was 82%. The effect of pH on ED was minimal. Minerals were desalted as follows K+ ( 97-99%), Na+ ( 91-95%), Ca2+ ( 31-87%) and Mg2+ ( 52-80%). Combination of both factors led to a confirmation of previous results. Acid whey is preferably desalted at higher temperatures and natural pH. (en)
|
Title
| - Electrodialysis of acid whey (en)
- Elektrodialýza kyselé syrovátky.
- Elektrodialýza kyselé syrovátky. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Electrodialysis of acid whey (en)
- Elektrodialýza kyselé syrovátky.
- Elektrodialýza kyselé syrovátky. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/14:43898459!RIV15-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/14:43898459
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - acid whey; Electrodialysis (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Štětina, Jiří
- Diblíková, Lenka
- Čurda, Ladislav
- Kinčl, Jan
- Kubová, Aneta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |