About: Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hlízy brambor obsahují řadu biologicky aktivních látek s pozitivními i negativními (toxické sekundární metabolity) účinky. Mezi toxické sekundární metabolity řadíme glykoalkaloidy (GA) a nortropanové alkaloidy kalysteginy (CAL), které rostlina produkuje jako obranu před působením vnějších vlivů. Vznik těchto látek v hlízách brambor může být ovlivněn mnoha faktory (stres rostliny během pěstování, mechanické poranění při sklizni či špatné podmínky při skladování). Hladiny GA a CAL v hlízách brambor mohou být dále ovlivněny odrůdou, způsobem pěstování, lokalitou pěstování, klimatickými podmínkami a případným ošetřením hlíz brambor proti škůdcům.
  • Hlízy brambor obsahují řadu biologicky aktivních látek s pozitivními i negativními (toxické sekundární metabolity) účinky. Mezi toxické sekundární metabolity řadíme glykoalkaloidy (GA) a nortropanové alkaloidy kalysteginy (CAL), které rostlina produkuje jako obranu před působením vnějších vlivů. Vznik těchto látek v hlízách brambor může být ovlivněn mnoha faktory (stres rostliny během pěstování, mechanické poranění při sklizni či špatné podmínky při skladování). Hladiny GA a CAL v hlízách brambor mohou být dále ovlivněny odrůdou, způsobem pěstování, lokalitou pěstování, klimatickými podmínkami a případným ošetřením hlíz brambor proti škůdcům. (cs)
  • Potato tubers contain many biologically active compounds with positive and negative (toxic secondary metabolites) effects. Among the toxic secondary metabolites belong glycoalkaloids (GA) and nortropane alkaloids calystegines (CAL), which the plant produces as a defense against external influences. The emergence of these compounds in potato tubers may be influenced by many factors (plant stress during cultivation, harvesting mechanical injury or poor storage conditions). Levels of GA and CAL in potato tubers may be further influenced by variety, method of cultivation, cultivation location, weather conditions and possible treatment of potato tubers against pests. (en)
Title
  • Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
  • Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny (cs)
  • Toxic secondary metabolites of potatoes - factors affecting their levels (en)
skos:prefLabel
  • Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
  • Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny (cs)
  • Toxic secondary metabolites of potatoes - factors affecting their levels (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43898206!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82149), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 50865
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43898206
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Calystegines, glycoalkaloids, potatoes, U-HPLC-MS/MS (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BBC5013D63F9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Schulzová, Věra
  • Krtková, Veronika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86909-09-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software