About: Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • During recent years there has been a significant shift consumer claims on the origin and quality of agricultural products. Great attention is paid to organic products that are grown in accordance with the principles of organic farming. These principles include the use of fertilizers and pesticides products on a natural basis. This is related to lower yields and greater intensity of cultivation, which is subsequently reflected in higher prices for organic products compared with products integrated agriculture. In connection with this, there is a higher potential risk of adulteration, which may be related to applications and unauthorized products. Residues of certain pesticides used in integrated agriculture may represent one of the major health risks. Another important factor influencing food safety, the incidence of microscopic fungi and their toxic secondary metabolites - mycotoxins, since the potential occurrence of these natural contaminants in organic products is higher, but so far this assumption is not based on available publications confirmed. Given this fact, it is important to monitor their occurrence. In this work were purchased organic products mainly cereal character in the retail network of the Czech market. Altogether the presence of pesticide residues 325 and 57 mycotoxins tested 38 samples using ultra performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Pesticides inconvenient principles of organic farming were not detected in any of the samples analyzed and the findings of mycotoxins were in the order of tens to hundreds mg / kg. (en)
  • Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka nebyla na základě dostupných publikací potvrzena. Vzhledem k této skutečnosti je důležité jejich výskyt monitorovat. V rámci této práce byly zakoupeny bioprodukty převážně cereálního charakteru v maloobchodní síti českého trhu. Celkem bylo na přítomnost 325 reziduí pesticidů a 57 mykotoxinů vyšetřeno 38 vzorků metodou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Pesticidy nevyhovující zásadám ekologického zemědělství nebyly detekovány v žádném z analyzovaných vzorků a nálezy mykotoxinů se pohybovaly v řádech jednotek až stovek ?g/kg.
  • Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka nebyla na základě dostupných publikací potvrzena. Vzhledem k této skutečnosti je důležité jejich výskyt monitorovat. V rámci této práce byly zakoupeny bioprodukty převážně cereálního charakteru v maloobchodní síti českého trhu. Celkem bylo na přítomnost 325 reziduí pesticidů a 57 mykotoxinů vyšetřeno 38 vzorků metodou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Pesticidy nevyhovující zásadám ekologického zemědělství nebyly detekovány v žádném z analyzovaných vzorků a nálezy mykotoxinů se pohybovaly v řádech jednotek až stovek ?g/kg. (cs)
Title
  • Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
  • Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství (cs)
  • Occurrence of pesticide residues and mycotoxins in products from organic farming (en)
skos:prefLabel
  • Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
  • Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství (cs)
  • Occurrence of pesticide residues and mycotoxins in products from organic farming (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43898082!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B154)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 54702
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43898082
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • U-HPLC-MS/MS; organic farming; mycotoxins; Pesticides (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9308C9CF7804]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Zachariášová, Milena
  • Džuman, Zbyněk
  • Vepříková, Zdenka
  • Kováčová, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86909-09-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software