About: BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních kmenů (7 kmenů) byla izolována z gastrointestinálního traktu. Byly prokázány odlišnosti mezi BSH aktivitami pro různé žlučové sole (sodná sůl kyseliny taurocholové a glykocholové). TLC metoda byla citlivější a vhodnější metodou pro stanovení BSH aktivity než metoda plotnová.
  • Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních kmenů (7 kmenů) byla izolována z gastrointestinálního traktu. Byly prokázány odlišnosti mezi BSH aktivitami pro různé žlučové sole (sodná sůl kyseliny taurocholové a glykocholové). TLC metoda byla citlivější a vhodnější metodou pro stanovení BSH aktivity než metoda plotnová. (cs)
  • Bile salt hydrolase activity is known as activity of choloylglycin hydrolase (EC 3.5.1.24). This enzyme hydrolyses of conjugated bile acid to form glycin or taurin and steroid core. This hydrolyses is one of the indirect mechanisms of reduction of cholesterol level in human blood. Lactobacillus strains were isolated from various sources (15 strains from gastrointestinal tract (GIT) of fully breast-fed infants, 4 strains from cow colostrum, 12 strains from cheeses made from raw cow's milk and 7 strains from raw cow milk). Identifications were done by genotypic and phenotypic methods. All strains, including two commercial probiotic strains and five collection strains, were subsequently tested for their Bile Salt Hydrolase (BSH) activities via two methods - Thin Layer Chromatography (TLC) and plate assay. Among all the Lactobacillus strains, 11 strains were shown to be BSH positive. All of 11 strains were BSH positive by TLC and only 5 of these strains by plate assay. Most of the BSH positive strains (7 strains) were of GIT origin. Differences between BSH activities for bile salts (sodium salts of taurocholic acid and glycocholic acid) were demonstrated. TLC method was shown to be more suitable and more sensitive than plate assay for determination of BSH activity. (en)
Title
  • BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
  • BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů (cs)
  • Bile salt hydrolase activity of lactobacilli isolated from dirrefent sources (en)
skos:prefLabel
  • BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
  • BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů (cs)
  • Bile salt hydrolase activity of lactobacilli isolated from dirrefent sources (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43897565!RIV15-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 5888
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43897565
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bile hydrolase activity, Lactobacillus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8295C002F7EF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Šárka
  • Plocková, Milada
  • Sedláčková, Pavla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software