About: Differentiation between cooled and frozen meat usin enzyme methods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ice crystals, which arise in the course of freezing meat, damaging cell membranes and cellular organelles, in consequence of which the mitochondrial enzymes are released into the sarkoplasmatu. The presence of these enzymes in the sarkoplasmatu meat can indicate a previous freeze. On the basis of earlier experiments [P et al., 2010 and Vivek P et al., 2010] storage experiments were designed with pork and chicken, when both were compared, i.e. the method used so far. measurement of the activity of citrátsyntázy and akonitázy, and the difference was observed in the activity of exudate between the chladírensky and mrazírensky stored samples. From the obtained data, it is evident that both methods allow you to distinguish fresh and thawed meat, detection by akonitázy activity, however, provides more accurate results. (en)
  • Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů [Petrová et al., 2010 a Pipek et al., 2010] byly navrženy skladovací experimenty s vepřovým a kuřecím masem, kdy byly porovnány obě doposud použité metody, tj. měření aktivity citrátsyntázy a akonitázy, a byl sledován rozdíl aktivity enzymů v exsudátu mezi chladírensky a mrazírensky skladovanými vzorky. Ze získaných dat je patrné, že obě metody umožňují rozlišení čerstvého a rozmraženého masa, detekce pomocí aktivity akonitázy však poskytuje přesnější výsledky.
  • Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů [Petrová et al., 2010 a Pipek et al., 2010] byly navrženy skladovací experimenty s vepřovým a kuřecím masem, kdy byly porovnány obě doposud použité metody, tj. měření aktivity citrátsyntázy a akonitázy, a byl sledován rozdíl aktivity enzymů v exsudátu mezi chladírensky a mrazírensky skladovanými vzorky. Ze získaných dat je patrné, že obě metody umožňují rozlišení čerstvého a rozmraženého masa, detekce pomocí aktivity akonitázy však poskytuje přesnější výsledky. (cs)
Title
  • Differentiation between cooled and frozen meat usin enzyme methods (en)
  • Rozlišení chlazeného a zmraženého/rozmraženého masa pomocí enzymových metod
  • Rozlišení chlazeného a zmraženého/rozmraženého masa pomocí enzymových metod (cs)
skos:prefLabel
  • Differentiation between cooled and frozen meat usin enzyme methods (en)
  • Rozlišení chlazeného a zmraženého/rozmraženého masa pomocí enzymových metod
  • Rozlišení chlazeného a zmraženého/rozmraženého masa pomocí enzymových metod (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43897429!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B053)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 43425
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43897429
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • methods; enzyme; usin; meat; frozen; and; cooled; between; Differentiation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0F9F0E764933]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Šimoniová, Anna
  • Škorpilová, Tereza
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-903-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software