About: Testování nových postupů izolace a separace arabinoxylanů z pšeničných otrub     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Wheat bran are by-product and waste product of cereal mill technology and this bran forms about 20% of wheat grain. Dietary fibre which is the major part of bran it consists arabinoxylans (38-55%), fructans (15-20%), cellulose (16-30%), lignin and other non-starch polysaccharides. The isolation of arabinoxylans from wheat bran could be effective and economic procedure. The three methods of extraction were tested. The best extraction procedure (the highest yield and the highest purity of arabinoxylans) was alkaline extraction with hydrogen peroxide. The diafiltration, ultrafiltration, centifugation and precipitation was used during the isolation methods. The molecular weight of isolated arabonoxylans was determined by gel permeation chromatography coupled with refractometry and viscosimetry detection. The purified isolated arabinoxylans were proposed to Dr. Oetker (Germany). (en)
  • Pšeničné otruby jsou odpadním produktem mlýnské technologie. Během mletí pšeničného zrna se získává cca 11?19 % otrub. U žita a ječmene je to až kolem 22 %. V otrubách je nejvíce zastoupena vláknina potravy až 53 %, ale najdeme zde i ulpělé části endospermu nebo klíčku. Vláknina otrub je tvořena zejména arabinoxylany (AX) 38-55 %, celulosou 16-30 %, ligninem 5-20 % a dalšími neškrobovými polysacharidy. Vláknina potravy obecně je z hlediska výživy spojována se snížením rizik civilizačních onemocnění. Ve vláknině přítomné AX jsou ceněné zejména jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Zdravotní výhody závisí nejen na obsahu AX, ale také na jejich fyzikálních vlastnostech, jako je rozpustnost, viskozita, větvení a molekulová hmotnost. Fyzikální vlastnosti, zejména molekulová hmotnost AX, jsou ovlivněny pěstebními podmínkami a technologií zpracování obilovin. Arabinoxylany jsou střevní mikroflórou snadno fermentovány na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA ? acetát, propionát, butyrát). SCFA slouží jako zdroj energie pro střevní epitelové buňky a snižují pH ve střevě, čímž zamezují přemnožení patogenních bakterií. Součástí AX je kyselina ferulová, která vykazuje antioxidační vlastnosti.
  • Pšeničné otruby jsou odpadním produktem mlýnské technologie. Během mletí pšeničného zrna se získává cca 11?19 % otrub. U žita a ječmene je to až kolem 22 %. V otrubách je nejvíce zastoupena vláknina potravy až 53 %, ale najdeme zde i ulpělé části endospermu nebo klíčku. Vláknina otrub je tvořena zejména arabinoxylany (AX) 38-55 %, celulosou 16-30 %, ligninem 5-20 % a dalšími neškrobovými polysacharidy. Vláknina potravy obecně je z hlediska výživy spojována se snížením rizik civilizačních onemocnění. Ve vláknině přítomné AX jsou ceněné zejména jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Zdravotní výhody závisí nejen na obsahu AX, ale také na jejich fyzikálních vlastnostech, jako je rozpustnost, viskozita, větvení a molekulová hmotnost. Fyzikální vlastnosti, zejména molekulová hmotnost AX, jsou ovlivněny pěstebními podmínkami a technologií zpracování obilovin. Arabinoxylany jsou střevní mikroflórou snadno fermentovány na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA ? acetát, propionát, butyrát). SCFA slouží jako zdroj energie pro střevní epitelové buňky a snižují pH ve střevě, čímž zamezují přemnožení patogenních bakterií. Součástí AX je kyselina ferulová, která vykazuje antioxidační vlastnosti. (cs)
Title
  • Testování nových postupů izolace a separace arabinoxylanů z pšeničných otrub
  • Testování nových postupů izolace a separace arabinoxylanů z pšeničných otrub (cs)
  • Testing new methods of isolation and separation arabinoxylans from wheat bran (en)
skos:prefLabel
  • Testování nových postupů izolace a separace arabinoxylanů z pšeničných otrub
  • Testování nových postupů izolace a separace arabinoxylanů z pšeničných otrub (cs)
  • Testing new methods of isolation and separation arabinoxylans from wheat bran (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896996!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 110698
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896996
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • molecular weight.; extraction of arabinoxylans; wheat bran (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [82C0A9A80A1C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 60. konference chemického a procesního inženýrství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Honců, Iva
  • Sluková, Marcela
  • Wiege, B.
  • Hollman, J.
  • Lindhauer, M.
  • Radosta, S.
  • Vorwerg, W.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrsví
https://schema.org/isbn
  • 978-80-02-02500-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software