About: Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin byl zjištěn výpočtem. Dále jsme hedonickým testováním posoudili vzhled v nákroji, vůni, chuť a texturu. Z výsledků fyzikálně-chemické analýzy vyplývá, že testované výrobky jsou v souladu s českou vyhláškou, ale nikoliv s evropskou specifikací, kdy některé výrobky obsahovaly více tuku. Rovněž byly zjištěny některé vady výrobků ? zejména v textuře. Navíc jsme vzorky podrobili zkoumání etikety a zjistili jsme, že testovaní výrobci nemohou uvést na trh lovecký salám s logem Zaručená tradiční specialita také z důvodu uplatnění, v evropské specifikaci nepožadovaných, aditivních látek.
  • Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin byl zjištěn výpočtem. Dále jsme hedonickým testováním posoudili vzhled v nákroji, vůni, chuť a texturu. Z výsledků fyzikálně-chemické analýzy vyplývá, že testované výrobky jsou v souladu s českou vyhláškou, ale nikoliv s evropskou specifikací, kdy některé výrobky obsahovaly více tuku. Rovněž byly zjištěny některé vady výrobků ? zejména v textuře. Navíc jsme vzorky podrobili zkoumání etikety a zjistili jsme, že testovaní výrobci nemohou uvést na trh lovecký salám s logem Zaručená tradiční specialita také z důvodu uplatnění, v evropské specifikaci nepožadovaných, aditivních látek. (cs)
  • The Czech dry fermented sausage 'Lovecký salám' is favoured for its long shelf life and specific organoleptic characteristics. This product could be labelled in two ways: either according to Czech national legislation or according to stricter European specifications. To become EEC certified as ?Traditional Speciality Guaranteed? (TSG), such products must meet various production and content criteria. Therefore, we evaluated the existing quality of Czech dry sausage against the EEC requirements for such certification. We analyzed the physico-chemical parameters and sensory quality of dry sausage from six different producers. We measured a water activity and a fat content. We used an Aw-meter to measure water activity and a gravimetric method after Soxhlet extraction determining a fat content. The lean mean and meat content was determined by computation also. Sensory analysis was carried out by hedonic test of the appearance, smell, taste and texture. The physico-chemical parameters was harmonised with the Czech national legislation, but the fat content in some samples did not be in harmony with European specifications. Some texture defects were also determined. In addition, the labels clearly showed that many producers use superfluous additives. Because of this, it is currently not possible to market any dry Czech sausage with TSG status. (en)
Title
  • Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu
  • Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu (cs)
  • Quality assessment of dry fermented sausage %22Lovecký salám%22 on the Czech food market (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu
  • Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu (cs)
  • Quality assessment of dry fermented sausage %22Lovecký salám%22 on the Czech food market (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896873!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77747
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896873
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sausage.; fermented; dry; assessment; Quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B8326AB14541]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 68
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ševčík, Rudolf
  • Pivoňka, Jan
  • Mukařovská, Veronika
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software