About: Sensory evaluation of coffee     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the work was to compare 27 samples of coffee from the Czech market and also to follow differences among the assessors in evaluation of intensity and pleasantness of acid, bitter and astringency taste. The evaluated coffee samples had average taste but there were not big differences among samples. The values for different parameters were not above 70% of the scale, the coffee of best quality must be fresh roasting. There were differences in evaluation also among assessors special in perception of sour taste. There are different acids such Citric, Acetic, Quinic, Malic, and Chlorogenic in coffee and their content is different between coffee beans. The influence has also the type of the roasting process. (en)
  • Cílem práce bylo senzorické porovnání 27 vzorků mletých káv z běžného trhu v ČR a sledování rozdílů mezi posuzovateli v senzorickém hodnocení intenzity a příjemnosti kyselé, hořké a trpké chuti. Balené mleté kávy dostupné na trhu měli průměrnou, ale poměrně vyrovnanou chuť. Hodnoty u většiny vybraných parametrů nepřesahovaly 70% stupnice. Odpovídá to faktu, že kvalitní káva s výraznou chutí se získá, pokud je čerstvě upražená a umletá těsně před přípravou. Hodnocené kávy byly již umleté a tím se ztrácí jemná chuť a vůně jako např. oříšková, cereální, kakaová apod., které se hodnotí u velmi kvalitních káv. Hodnotitelé se ve vnímání chutí poměrně lišily. Nejvyšší rozdíl byl ve vnímání intenzity kyselé chuti. V kávě jsou přirozeně obsaženy různé kyseliny např. citronová, jablečná, chlorogenová, mravenčí a octová kyselina a jejich obsah se liší podle druhu kávy a vliv má i pražení kávy
  • Cílem práce bylo senzorické porovnání 27 vzorků mletých káv z běžného trhu v ČR a sledování rozdílů mezi posuzovateli v senzorickém hodnocení intenzity a příjemnosti kyselé, hořké a trpké chuti. Balené mleté kávy dostupné na trhu měli průměrnou, ale poměrně vyrovnanou chuť. Hodnoty u většiny vybraných parametrů nepřesahovaly 70% stupnice. Odpovídá to faktu, že kvalitní káva s výraznou chutí se získá, pokud je čerstvě upražená a umletá těsně před přípravou. Hodnocené kávy byly již umleté a tím se ztrácí jemná chuť a vůně jako např. oříšková, cereální, kakaová apod., které se hodnotí u velmi kvalitních káv. Hodnotitelé se ve vnímání chutí poměrně lišily. Nejvyšší rozdíl byl ve vnímání intenzity kyselé chuti. V kávě jsou přirozeně obsaženy různé kyseliny např. citronová, jablečná, chlorogenová, mravenčí a octová kyselina a jejich obsah se liší podle druhu kávy a vliv má i pražení kávy (cs)
Title
  • Sensory evaluation of coffee (en)
  • Senzorické hodnocení kávy
  • Senzorické hodnocení kávy (cs)
skos:prefLabel
  • Sensory evaluation of coffee (en)
  • Senzorické hodnocení kávy
  • Senzorické hodnocení kávy (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896606!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 104708
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896606
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • coffee; sensory evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4F22419291D2]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Míková, Kamila
  • Ilko, Vojtěch
  • Panovská, Zdeňka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VŠCHT + VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-866-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software