About: Evaluation of enzymatic browning of minimally processed fruits     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Enzymové hnědnutí je souhrnný název pro změny probíhající v čerstvém ovoci vedoucí k tvorbě a hromadění hnědých pigmentů. Tyto změny jsou jednou z hlavních příčin snížení kvality minimálně opracovaného ovoce. Jako nejdůležitější enzym zodpovědný za hnědnutí ovoce je považována polyfenol-oxidása (PPO), (EC. 1.14.18.1), která katalyzuje oxidaci polyfenolů na chinony, jenž následně vytváří barevné pigmenty. Pro hodnocení aktivity PPO byla použita spektrofotometrická metoda za využití několika substrátů. Tato metoda byla validována a výsledky získané touto metodou byly korelovány s obsahem celkových fenolických látek stanovených pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, vybranými fenolickými látkami stanovenými pomocí HPLC a metodou analýzy obrazu. Získaná data byla statisticky vyhodnocena a na jejich základě byl navržen postup při predikci barevných změn ovoce během jeho zpracování a skladování.
  • Enzymové hnědnutí je souhrnný název pro změny probíhající v čerstvém ovoci vedoucí k tvorbě a hromadění hnědých pigmentů. Tyto změny jsou jednou z hlavních příčin snížení kvality minimálně opracovaného ovoce. Jako nejdůležitější enzym zodpovědný za hnědnutí ovoce je považována polyfenol-oxidása (PPO), (EC. 1.14.18.1), která katalyzuje oxidaci polyfenolů na chinony, jenž následně vytváří barevné pigmenty. Pro hodnocení aktivity PPO byla použita spektrofotometrická metoda za využití několika substrátů. Tato metoda byla validována a výsledky získané touto metodou byly korelovány s obsahem celkových fenolických látek stanovených pomocí Folin-Ciocalteuova činidla, vybranými fenolickými látkami stanovenými pomocí HPLC a metodou analýzy obrazu. Získaná data byla statisticky vyhodnocena a na jejich základě byl navržen postup při predikci barevných změn ovoce během jeho zpracování a skladování. (cs)
  • Enzymatic browning is the collective name for the changes occurring in fresh fruits leading to the formation and accumulation of brown pigments. These changes are a major cause of reduced quality of minimally processed fruit. Main enzyme responsible for the browning of fruits is polyphenol oxidase (PPO), (EC. 1.14.18.1), which catalyzes the oxidation of polyphenols to quinones, which than creates color pigments. Spectrophotometric method using several substrates was used to evaluate the activity of the PPO. This method has been validated and the results obtained by this method were correlated with the content of total phenolic compounds provided by method using Folin-Ciocalteu reagent, selected phenolic substances determined by HPLC and by image analysis. The data were statistically evaluated and procedure predicting the color changes of fruit during processing and storage was proposed. (en)
Title
  • Evaluation of enzymatic browning of minimally processed fruits (en)
  • Hodnocení enzymového hnědnutí minimálně opracovaného ovoce.
  • Hodnocení enzymového hnědnutí minimálně opracovaného ovoce. (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of enzymatic browning of minimally processed fruits (en)
  • Hodnocení enzymového hnědnutí minimálně opracovaného ovoce.
  • Hodnocení enzymového hnědnutí minimálně opracovaného ovoce. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896526!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77709
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896526
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • polyphenoloxidase, apple, browning (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7CCB15769FFA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rajchl, Aleš
  • Kovařík, František
  • Vyšínová, Lucie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VŠCHT + VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-866-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software