About: The origin of 3-MCPD esters and glycidyl esters in meat product     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • During heat stress of lipids undesirable substances such as trans-unsaturated fatty acids, cyclic fatty acids or polymers of acylglycerols can arise. Recently it was found out that chlorination of acylglycerols formation processing contaminants esters of chlorpropanol takes place as well. In 2001 the Scientific Committee for Food EC established a Tolerable Daily Intake (TDI) for 3-MPCD of 0.002 mg.kg-1 b.w.. The European Committee then determined in 2002 a maximum level for acid hydrolyzed proteins and soya sauces of 0.02 mg.kg-1 3-MCPD (for products with content of dry material 40%). The work is focused on the possibility of formation of these compounds in meat products after their heat treatment. For the determination of the content of contaminants the method of gas chromatography with mass detection was used. (en)
  • Při tepelném namáhaní lipidů, mohou vznikat nežádoucí sloučeniny jako trans-nenasycené mastné kyseliny, cyklické mastné kyseliny nebo polymery acylglycerolů. V nedávné době bylo zjištěno, že dochází též ke chloraci acylglycerolů za vzniku procesních kontaminantů esterů chlorpropanolů. V roce 2001 byl Vědeckým výborem pro potraviny Evropské komise stanoven pro 3-MCPD tolerovatelný denní příjem (TDI) na 2 ?g.kg-1 tělesné hmotnosti. V Evropské unii byl následně stanoven v roce 2002 jeho maximální povolený limit v kyselých bílkovinných hydrolyzátech a v sójové omáčce na 0,02 mg.kg-1 (pro produkty s obsahem sušiny 40 %). Práce je zaměřena na možnost vzniku těchto sloučenin v masných výrobcích po jejich tepelné úpravě. Na stanovení obsahu kontaminantů byla použita metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
  • Při tepelném namáhaní lipidů, mohou vznikat nežádoucí sloučeniny jako trans-nenasycené mastné kyseliny, cyklické mastné kyseliny nebo polymery acylglycerolů. V nedávné době bylo zjištěno, že dochází též ke chloraci acylglycerolů za vzniku procesních kontaminantů esterů chlorpropanolů. V roce 2001 byl Vědeckým výborem pro potraviny Evropské komise stanoven pro 3-MCPD tolerovatelný denní příjem (TDI) na 2 ?g.kg-1 tělesné hmotnosti. V Evropské unii byl následně stanoven v roce 2002 jeho maximální povolený limit v kyselých bílkovinných hydrolyzátech a v sójové omáčce na 0,02 mg.kg-1 (pro produkty s obsahem sušiny 40 %). Práce je zaměřena na možnost vzniku těchto sloučenin v masných výrobcích po jejich tepelné úpravě. Na stanovení obsahu kontaminantů byla použita metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. (cs)
Title
  • The origin of 3-MCPD esters and glycidyl esters in meat product (en)
  • Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích
  • Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích (cs)
skos:prefLabel
  • The origin of 3-MCPD esters and glycidyl esters in meat product (en)
  • Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích
  • Původ esterů 3-MCPD a glycidolu v masných výrobcích (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896498!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 101078
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896498
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • GC/MS; glycidyl esters; 3MCPD esters (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [85E5E7A82BEE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 3
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Marek
  • Ilko, Vojtěch
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software