Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Natural organic additives such as eggs, lard, resins, and oils have been added to mortars since the ancient times as already the ancient builders noticed the positive effect of additives on the quality of mortars. The tradition of adding organic materials to mortars was handed over only verbally for thousands of years. However, the tradition disappeared in 19th century when the use of modern materials started. Today, a renaissance of using natural organic materials and searching of the ancient recipes come along with involvement of the most advanced analytical techniques and methods. This paper focuses on testing the possibility of identification of protein additives in mortar samples taken from historical buildings and on comparison of these mortars with model mortar samples containing organic additives (e.g. blood, animal glue, curd, eggs and gelatine). For the analysis infrared (FTIR) and Raman spectroscopy, gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) and MALDI-TOF MS were employed. These methods were applied to mortar samples collected from historical buildings such as the bridge in Roudnice nad Labem, Romanesque rotunda in Znojmo, and from the interior of the castle in Náměšť nad Oslavou. (en)
- Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce let předávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody. Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodou infračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt odebraných z mostu v Roudnici nad Labem, rotundy ve Znojmě nebo z interiéru zámku v Náměšti nad Oslavou.
- Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce let předávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody. Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodou infračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt odebraných z mostu v Roudnici nad Labem, rotundy ve Znojmě nebo z interiéru zámku v Náměšti nad Oslavou. (cs)
|
Title
| - Options for identification of protein additives in historical mortar materials (en)
- Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
- Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech (cs)
|
skos:prefLabel
| - Options for identification of protein additives in historical mortar materials (en)
- Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
- Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43895586!RIV14-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43895586
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - materials; mortar; historical; additives; protein; Identification (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Fórum pro konzervátory-restaurátory
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hynek, Radovan
- Němec, Ivan
- Čabala, Radomír
- Hrdličková Kučková, Štěpánka
- Křížová, Iva
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |