About: Precursors and formation of colloidal haze in beer     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Colloidal haze is one of the most serious problems in modern brewing. The most common type of beer haze is formed from oligomeric polyphenols and proteins. The exact reaction mechanism of haze formation is not yet fully understood, though there are many theories dealing with this phenomenon. The best prevention of haze formation is to remove one or both the precursors. At present silica gels and polyamide sorbents are used for removing haze-active polyphenols (en)
  • Vznik koloidního zákalu je jedním z nejzávažnějších problémů moderního pivovarství. Tento zákal je nejčastěji tvořen oligomerními polyfenoly a bílkovinami. Přesný mechanismus jeho tvorby není doposud plně prozkoumán, ačkoli už byla navržena celá řada teorií, které se tímto jevem zabývají. Nejvhodnějším způsobem jak vzniku zákalu předcházet je odstranění jednoho nebo obou prekursorů jeho vzniku, k čemuž se v současnosti používá křemičitých gelů a sorbentů na bázi polyamidů.
  • Vznik koloidního zákalu je jedním z nejzávažnějších problémů moderního pivovarství. Tento zákal je nejčastěji tvořen oligomerními polyfenoly a bílkovinami. Přesný mechanismus jeho tvorby není doposud plně prozkoumán, ačkoli už byla navržena celá řada teorií, které se tímto jevem zabývají. Nejvhodnějším způsobem jak vzniku zákalu předcházet je odstranění jednoho nebo obou prekursorů jeho vzniku, k čemuž se v současnosti používá křemičitých gelů a sorbentů na bázi polyamidů. (cs)
Title
  • Precursors and formation of colloidal haze in beer (en)
  • Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva
  • Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva (cs)
skos:prefLabel
  • Precursors and formation of colloidal haze in beer (en)
  • Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva
  • Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43895118!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 98887
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43895118
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • colloidal stability, colloidal haze, haze-active precursors, proteins, polyphenols (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BFE66079CABC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 107
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dostálek, Pavel
  • Jelínek, Lukáš
  • Karabín, Marcel
  • Kotlíková, Blanka
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000324159200004
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software