About: Mycotoxins in food supplements     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Strategie zajištění produkce kvalitních potravin a efektivní kontrola jejich složení jsou jedním z ústředních témat potravinářského výzkumu. Řada vědeckých publikací dokládá souvislost mezi složením, množstvím přijímané potravy a zdravotním stavem populace. V tomto kontextu je stále více diskutován také význam přírodních potravinových doplňků, které si získávají v poslední době u spotřebitelů vysokou oblibu. Přírodní potravinové doplňky na bázi rostlinných extraktů mohou však vedle různých zdraví prospěšných látek, jako jsou například vitamíny, minerální látky či antioxidanty, obsahovat potenciálně i různé přírodní toxiny. Tato práce byla konkrétně zaměřena na studium problematiky možné přítomnosti mykotoxinů, toxických sekundárních metabolitů plísní, v přírodních potravinových doplňcích na bázi ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Antioxidační látky obsažené v této rostlině (silymarin) jsou všeobecně známy zejména díky svým blahým detoxikačním účinkům na jaterní buňky. 21 vzorků potravinových doplňků dostupných na českém trhu bylo vyšetřeno instrumentální technikou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem typu lineární iontová past (UHPLC - MS/MS) na obsah 54 mykotoxinů ze skupiny trichothecenů, fumonisinů, enniatinů, aflatoxinů, alternariových toxinů, námelových alkaloidů a dalších. Téměř ve všech analyzovaných vzorcích byly detekovány v menší či vyšší míře fusariové a/nebo alternariové mykotoxiny. U mykotoxinů, které mají Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) stanoveny hodnoty tolerovatelné denní dávky (TDI), byl proveden přepočet množství toxinů obsažených v maximální denní dávce daného doplňku stravy na procenta TDI. U některých analyzovaných vzorků tvořilo množství přijatých mykotoxinů až několik desítek % TDI.
  • Strategie zajištění produkce kvalitních potravin a efektivní kontrola jejich složení jsou jedním z ústředních témat potravinářského výzkumu. Řada vědeckých publikací dokládá souvislost mezi složením, množstvím přijímané potravy a zdravotním stavem populace. V tomto kontextu je stále více diskutován také význam přírodních potravinových doplňků, které si získávají v poslední době u spotřebitelů vysokou oblibu. Přírodní potravinové doplňky na bázi rostlinných extraktů mohou však vedle různých zdraví prospěšných látek, jako jsou například vitamíny, minerální látky či antioxidanty, obsahovat potenciálně i různé přírodní toxiny. Tato práce byla konkrétně zaměřena na studium problematiky možné přítomnosti mykotoxinů, toxických sekundárních metabolitů plísní, v přírodních potravinových doplňcích na bázi ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Antioxidační látky obsažené v této rostlině (silymarin) jsou všeobecně známy zejména díky svým blahým detoxikačním účinkům na jaterní buňky. 21 vzorků potravinových doplňků dostupných na českém trhu bylo vyšetřeno instrumentální technikou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem typu lineární iontová past (UHPLC - MS/MS) na obsah 54 mykotoxinů ze skupiny trichothecenů, fumonisinů, enniatinů, aflatoxinů, alternariových toxinů, námelových alkaloidů a dalších. Téměř ve všech analyzovaných vzorcích byly detekovány v menší či vyšší míře fusariové a/nebo alternariové mykotoxiny. U mykotoxinů, které mají Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) stanoveny hodnoty tolerovatelné denní dávky (TDI), byl proveden přepočet množství toxinů obsažených v maximální denní dávce daného doplňku stravy na procenta TDI. U některých analyzovaných vzorků tvořilo množství přijatých mykotoxinů až několik desítek % TDI. (cs)
  • Production strategy for quality food and effect control of its composition is one of the main subjects of an international food research. A number of scientific publications illustrate the relationship among the composition, the amount of food intake and population health. However, the importance of natural dietary supplements is increasingly discussed because food supplements are recently very popular. In addition to various health-promoting substances such as vitamins, minerals and antioxidants, natural food supplements based on plant extracts may contain various natural toxins. This study was focused on possible mycotoxin contamination of natural food supplements based on a medical plant Milk thistle (Silybum marianum). Antioxidant substances, which contains this plant (silymarin complex), are known for its positive detoxifying effects on liver cells. However, mycotoxins, toxic secondary metabolites of microscopic filamentous fungi, are known for their hepatotoxic effects. 21 samples of dietary supplements available on the Czech market were investigated for the presence of 53 mycotoxins (Fusarium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Claviceps, and others). For mycotoxins isolation, QuEChERS-based method was used. For identification and quantification, ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UHPLC-MS/MS) was used. In almost all analyzed samples were detected to a lesser or greater content of Fusarium and / or Alternaria mycotoxins. The levels of mycotoxins, which are by the European Food Safety Authority (EFSA) set down the values of tolerable daily intake (TDI), were recalculated according to the maximum daily intake of the supplement to the percentage of TDI. For some analyzed samples was contain of mycotoxins taken up to several tens % TDI. (en)
Title
  • Mycotoxins in food supplements (en)
  • Mykotoxiny v doplňcích stravy
  • Mykotoxiny v doplňcích stravy (cs)
skos:prefLabel
  • Mycotoxins in food supplements (en)
  • Mykotoxiny v doplňcích stravy
  • Mykotoxiny v doplňcích stravy (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894944!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 152619
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894944
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk thistle; UHPLC-MS/MS; food supplements; mycotoxins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [70CD20B286B1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Václavíková, Marta
  • Zachariášová, Milena
  • Džuman, Zbyněk
  • Vepříková, Zdenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-839-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software