About: The effect of salted whey composition on demineralization performed by electrodialysis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl sledován průběh odsolování čerstvé a obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny (7, 14, 21 %) a přidané soli (1-3 % hm. NaCl). Demineralizace byla provedena u deseti modelových roztoků pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Účinnost odsolení byla posuzována z hlediska rychlosti procesu, podílu odstraněných solí a dle poklesu vodivosti diluátů. Vzorky diluátu byly odebírány vždy v desetiminutových intervalech a po dosažení definovaných hodnot vodivosti. Koncentrace hlavních kationtů mléka (K+, Ca2+, Na+, Mg2+) byla následně stanovena pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Z nativní syrovátky bylo odstraněno více než 90 % všech solí za dobu 35 minut. S rostoucím obsahem sušiny se tato doba prodlužovala přibližně lineárně. Přídavek chloridu sodného vedl k prodloužení demineralizace čerstvé syrovátky na 45 min. Každý následující přídavek soli (při stejné sušině) prodloužil odsolení o 20-25 min. Ze všech roztoků syrovátky bylo odstraněno 90-95 % všech přítomných solí. Kationty migrovaly v pořadí K+, Na+, Mg2+ a Ca2+. Monovalentní ionty byly eliminovány v rozsahu 83-100 %, divalentní v rozmezí 61-96 %. Bylo prokázáno, že pomocí elektrodialýzy může být efektivně, rychle a bez technologických problémů odsolena i vysoce koncentrovaná a slaná syrovátka, což značně rozšiřuje možnosti její aplikace v mlékárenském průmyslu.
  • Byl sledován průběh odsolování čerstvé a obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny (7, 14, 21 %) a přidané soli (1-3 % hm. NaCl). Demineralizace byla provedena u deseti modelových roztoků pomocí laboratorní elektrodialyzační jednotky ED-Z mini (MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem). Účinnost odsolení byla posuzována z hlediska rychlosti procesu, podílu odstraněných solí a dle poklesu vodivosti diluátů. Vzorky diluátu byly odebírány vždy v desetiminutových intervalech a po dosažení definovaných hodnot vodivosti. Koncentrace hlavních kationtů mléka (K+, Ca2+, Na+, Mg2+) byla následně stanovena pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Z nativní syrovátky bylo odstraněno více než 90 % všech solí za dobu 35 minut. S rostoucím obsahem sušiny se tato doba prodlužovala přibližně lineárně. Přídavek chloridu sodného vedl k prodloužení demineralizace čerstvé syrovátky na 45 min. Každý následující přídavek soli (při stejné sušině) prodloužil odsolení o 20-25 min. Ze všech roztoků syrovátky bylo odstraněno 90-95 % všech přítomných solí. Kationty migrovaly v pořadí K+, Na+, Mg2+ a Ca2+. Monovalentní ionty byly eliminovány v rozsahu 83-100 %, divalentní v rozmezí 61-96 %. Bylo prokázáno, že pomocí elektrodialýzy může být efektivně, rychle a bez technologických problémů odsolena i vysoce koncentrovaná a slaná syrovátka, což značně rozšiřuje možnosti její aplikace v mlékárenském průmyslu. (cs)
  • Demineralization of reconstituted whey was observed as a function of dry matter (7, 14, 21%) and salt addition (1, 2, 3% w/w NaCl). Six model solutions were desalted by a lab-scale electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a. s., Stráž pod Ralskem). Electrodialysis efficiency was assessed in terms of process velocity, the proportion of removed minerals and drop in conductivity of diluate. Samples were taken in 10 minutes intervals and as target conductivity decrease was reached. The concentration of main milk cations (K+, Ca2+, Na+, Mg2+) was determined subsequently using capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Netherlands). Whey with no added salt was demineralized in 35 minutes, 95% of all salts was removed. As the dry matter of whey rises, electrodialysis time extends linearly. The addition of sodium chloride prolonged demineralization time to 45 minutes. Each additional multiple of NaCl led to 20-25 minutes extension of the process period. From all model solutions 90-95% of all ions were removed. Cations migrated in the order K+, Na+, Mg2+ a Ca2+. Monovalent ions were removed in the range of 85-100%, bivalent in 60-96%. It was demonstrated that even highly concentrated or salted whey can be desalted quickly and without any operating difficulties using electrodialysis. Its application possibilities in dairy industry expands thus a lot. (en)
Title
  • The effect of salted whey composition on demineralization performed by electrodialysis (en)
  • Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy.
  • Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy. (cs)
skos:prefLabel
  • The effect of salted whey composition on demineralization performed by electrodialysis (en)
  • Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy.
  • Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894942!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/470), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178184
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894942
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • electrodialysis; demineralization; salt; whey (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7EBBAF7926BF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Diblíková, Lenka
  • Čurda, Ladislav
  • Kinčl, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-838-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software