Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - beta-Laktoglobulin je hlavní bílkovinou syrovátky vznikající při výrobě sýrů. Tato bílkovina má řadu funkčních vlastností, jako je tvorba gelu a pěny nebo emulgační schopnosti. Vlastnosti beta laktoglobulinu lze pak cíleně využít v potravinářských výrobcích. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je rovněž cennou složkou lidské výživy, Frakcionací složek syrovátky lze nejen získat produkty s výraznými funkčními vlastnostmi, ale také dosáhnout podstatně lepšího zhodnocení syrovátky. Pro izolaci beta laktoglobulinu byl jako výchozí surovina v této práci použit komerční koncentrát syrovátkových bílkovin, ze kterého byl připraven roztok obsahující 7,5 % bílkovin. V dalším kroku byly selektivně vysráženy některé bílkoviny syrovátky přídavkem 7 %hm NaCl. Po vysrážení a odstředění byl získán supernatant, který obsahoval především beta-laktoglobulin a kaseinomakropeptid. Supernatant byl pomocí elektrodialýzy demineralizován a následným přídavkem 7, 9 nebo 11 %hm ethanolu a úpravou pH na 3,5, 5,4 nebo 5,5 byl izolován beta-laktoglobulin. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při použití kombinace přídavku 7 %hm ethanolu a úpravy pH na 5,5, kdy byla čistota výsledného beta laktoglobulinu 97 % a výtěžnost 91 %.
- beta-Laktoglobulin je hlavní bílkovinou syrovátky vznikající při výrobě sýrů. Tato bílkovina má řadu funkčních vlastností, jako je tvorba gelu a pěny nebo emulgační schopnosti. Vlastnosti beta laktoglobulinu lze pak cíleně využít v potravinářských výrobcích. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je rovněž cennou složkou lidské výživy, Frakcionací složek syrovátky lze nejen získat produkty s výraznými funkčními vlastnostmi, ale také dosáhnout podstatně lepšího zhodnocení syrovátky. Pro izolaci beta laktoglobulinu byl jako výchozí surovina v této práci použit komerční koncentrát syrovátkových bílkovin, ze kterého byl připraven roztok obsahující 7,5 % bílkovin. V dalším kroku byly selektivně vysráženy některé bílkoviny syrovátky přídavkem 7 %hm NaCl. Po vysrážení a odstředění byl získán supernatant, který obsahoval především beta-laktoglobulin a kaseinomakropeptid. Supernatant byl pomocí elektrodialýzy demineralizován a následným přídavkem 7, 9 nebo 11 %hm ethanolu a úpravou pH na 3,5, 5,4 nebo 5,5 byl izolován beta-laktoglobulin. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při použití kombinace přídavku 7 %hm ethanolu a úpravy pH na 5,5, kdy byla čistota výsledného beta laktoglobulinu 97 % a výtěžnost 91 %. (cs)
- beta-Lactoglobulin is the main protein of sweet whey. This protein has many functional properties such as gelling, foaming or emulsifying ability. Thus properties of beta-lactoglobulin could be specifically used in food products. Thanks to high content of essential amino acids is also valuable component of human nutrition. Fractionation of whey constituents could not only get the products with distinct functional properties, but also could achieve significantly better value for whey. For the isolation of beta-lactoglobulin was commercial whey protein concentrate used as a starting material. From this concentrate was prepared a solution containing 7.5 % w/w protein. The next step was selective precipitation of some whey proteins by addition of 7 % w/w NaCl. Supernatant obtained after precipitation and centrifugation contained mainly beta-lactoglobulin and caseinomacropeptide. This supernatant was demineralised by elektrodialysis, subsequent was added 7, 9 or 11 % w/w ethanol and the pH adjusted to 3.5, 5.4 or 5.5 and then beta-lactoglobulin was isolated. The best results were achieved using a combination of the addition of 7% w/w of ethanol and pH adjustment to 5.5 when the purity of the resulting beta lactoglobulin was 97% and its yield was 91%. (en)
|
Title
| - Isolation of beta-lactoglobulin from whey protein concentrate (en)
- Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.
- Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Isolation of beta-lactoglobulin from whey protein concentrate (en)
- Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.
- Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894933!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - I, P(FR-TI1/470), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894933
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - whey proteins; beta-lactoglobulin; isolation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Diblíková, Lenka
- Čurda, Ladislav
- Hanušová, Jana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |