About: Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelo k vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH.
  • V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelo k vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH. (cs)
  • The aim of this study was to determine the stability of three lactobacilli strains during long-term storage at 5 oC after cultivation in milk and in milk with the addition of whey, whey protein concentrate, caseinomacropeptide, Pilsner malt and malt extract Sladovit. In milk with addition of malts, the differences in cell number between 0 and 24th h cultivation was higher compared to cultivation in milk. The addition of whey components to milk increased stability of all tested strains during storage. High stability during the 28-day storage was observed for the strain L. casei Lafti L-26. The number of cells of this strain in all media decreased only by 1.3 log cycle compared with the values at the beginning of storage. Higher viable cells loss of L. acidophilus CCDM 151 and L. casei CCDM 198 has been proved in media with malt and Sladovit. During storage no significant changes in pH value were observed. (en)
Title
  • Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.
  • Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování. (cs)
  • Effect of whey components and malt on the stability of lactobacilli in fermented milk during long-term storage. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.
  • Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování. (cs)
  • Effect of whey components and malt on the stability of lactobacilli in fermented milk during long-term storage. (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894718!RIV13-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B090)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Prosinec
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178183
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894718
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lactobacillus, whey, malt, storage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A4498A061BC6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 135
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Šárka
  • Plocková, Milada
  • Sedláčková, Pavla
  • Švábová, Pavlína
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software