About: Beta glukany a ječné výrobky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The production of malt is a traditional use of barley in the Czech Republic. Barley grain is important source of dietary fibre, especially b-glucans, which have positive nutritional and health benefits. Barley based products are effective in cholesterol lowering, glucose and insulin lowering effect and in prevention of cardiovascular diseases and some type of cancer. Barley grain contains vitamins B, minerals and useful ratio of essential amino acids. Barley bread and bakery products are very good and beneficial for anti-aging and maintaining of health life style. (en)
  • Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků.
  • Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků. (cs)
Title
  • Beta glukany a ječné výrobky
  • Beta glukany a ječné výrobky (cs)
  • Beta-glucans and barley products (en)
skos:prefLabel
  • Beta glukany a ječné výrobky
  • Beta glukany a ječné výrobky (cs)
  • Beta-glucans and barley products (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894615!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B053), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • duben
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 124760
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894615
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley products; nutrition; b-glucans; barley (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BA63037F5691]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Honců, Iva
  • Krejčířová, Lucie
  • Sluková, Marcela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software