About: Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this paper are discussed the consistency and physical characteristics of shortenings and blended spreads depending on their composition. The consistency of these products was observed by penetrometry. The evaluation of physical properties was based on the solid fat content. Composition of fatty acids and trans-isomers of unsaturated fatty acids (TFA) were determined by the gas chromatography with a flame ionization detector. The amount of trans-fatty acids was between 2 - 4 % (w/w) for shortenings and 1 - 8 % (w/w) for blended spreads. Nevertheless it was one exception, the shortening Albert, with the content 31 % (w/w) of TFA. This means that producers are receding from the use of hydrogenated fats in their products, even though it is declared on the package. The physical and rheological parameters of shortenings and blended spreads corresponded to the high content of saturated fatty acids. (en)
  • V této práci jsou diskutovány konzistenční a fyzikální charakteristiky pokrmových a směsných tuků v závislosti na jejich složení. Konzistence těchto výrobků byla sledována metodou penetrometrie a fyzikální vlastnosti byly hodnoceny na základě obsahu tuhých podílů. Složení mastných kyselin a obsahy trans-izomerů nenasycených mastných kyselin byly stanoveny metodou GC/FID. U pokrmových tuků se množství trans-MK pohybovalo v rozmezí 2 - 4 % a ve směsných roztíratelných tucích v rozmezí 1 - 8 % . Výjimku představoval pouze jedlý rostlinný pokrmový tuk Albert, u něhož bylo zjištěno 31 % TFA. To znamená, že výrobci ustupují od používání ztužených tuků ve svých recepturách, i když je na obalech deklarují. Sledované fyzikální a reologické parametry pokrmových a směsných roztíratelných tuků korespondují s vysokým obsahem SAFA.
  • V této práci jsou diskutovány konzistenční a fyzikální charakteristiky pokrmových a směsných tuků v závislosti na jejich složení. Konzistence těchto výrobků byla sledována metodou penetrometrie a fyzikální vlastnosti byly hodnoceny na základě obsahu tuhých podílů. Složení mastných kyselin a obsahy trans-izomerů nenasycených mastných kyselin byly stanoveny metodou GC/FID. U pokrmových tuků se množství trans-MK pohybovalo v rozmezí 2 - 4 % a ve směsných roztíratelných tucích v rozmezí 1 - 8 % . Výjimku představoval pouze jedlý rostlinný pokrmový tuk Albert, u něhož bylo zjištěno 31 % TFA. To znamená, že výrobci ustupují od používání ztužených tuků ve svých recepturách, i když je na obalech deklarují. Sledované fyzikální a reologické parametry pokrmových a směsných roztíratelných tuků korespondují s vysokým obsahem SAFA. (cs)
Title
  • Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR
  • Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR (cs)
  • Physical properties and fatty acid composition of shortenings and butter on market of ČR (en)
skos:prefLabel
  • Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR
  • Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR (cs)
  • Physical properties and fatty acid composition of shortenings and butter on market of ČR (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894602!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 137645
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894602
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • physical properties; trans-fatty acids; butter; shortening (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DBA0977172FC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Strážnice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek 50. mezinárodní konference o olejích a tucích
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Šmidrkal, Jan
  • Tesařová, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-93-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software