About: Factors affecting effervescence of sparkling wines     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi.
  • Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi. (cs)
  • Effervescence is one of the essential qualitative characteristics of sparkling wines. The aim of this study was to evaluate chemical and physicochemical factors that affect the quality of effervescence of sparkling wines. High-quality sparkling wines made by Charmat method, mostly from Czech production, had been selected to monitor these effects. Using statistical processing of the sensory analysis results and qualitative parameters analysis we found that the intensity of effervescence and the number of chains are related to surface tension which is affected especially by protein content (assimilable nitrogen) and volatile substances. Other parameters that strongly correlated with the intensity of effervescence and the number of chains were CO2 content and pressure in the bottle. (en)
Title
  • Factors affecting effervescence of sparkling wines (en)
  • Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
  • Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
skos:prefLabel
  • Factors affecting effervescence of sparkling wines (en)
  • Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
  • Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43894294!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B283), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 136103
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43894294
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sparkling wine, effervescence, CO2, sensory evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A6C41EFDAD64]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 58
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Čížková, Helena
  • Šnebergrová, Jitka
  • Šuhájek, Vítězslav
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software