About: ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fish sold on the market is usually considered to be fresh and could therefore be stored and sold only at temperatures between -1 °C and 2 °C. However, the demand for longer shelf-life and at the same time to keep the fresh fish at these temperatures for long storage periods is technically and economically very demanding. Therefore it is sometimes possible that %22fresh%22 fish offered on the market is in fact frozen and thawed. The detection of frozen/thawed fish seems to be necessary, especially to confirm the deception of the consumer. The aim of the study was to determine, whether it is possible to distinguish fresh fish from frozen/thawed fish by applying enzymatic methods. Commercial enzymatic kits were used for the detection of citrate synthase and aconitase activity (mitochondrial enzymes that are released from the organelles, which were destructed by frost). It was found that the activity of citrate synthase and aconitase increases, when the fish was stored at freezing temperature, even subsequent cycle freezing causes a rapid increase of the activity of both enzymes, due to a larger range of tissue damage. The activity of citratesythase and aconitase also grows along with storage time, even when the fish was only kept on ice. (en)
  • Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti.
  • Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti. (cs)
Title
  • ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH (en)
  • Enzymová detekce zmrazování ryb
  • Enzymová detekce zmrazování ryb (cs)
skos:prefLabel
  • ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH (en)
  • Enzymová detekce zmrazování ryb
  • Enzymová detekce zmrazování ryb (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/12:43893023!RIV13-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 134578
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/12:43893023
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • detection, citrate synthase, aconitase, freshness, thawing, fish (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1108095BB618]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin %22Ingrovy dny%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Rohlík, Bo-Anne
  • Petrová, Michaela
  • Šimoniová, Anna
  • Potůček, Tomáš
  • Škorpilová, Tereza
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-601-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 84 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software