Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Fish sold on the market is usually considered to be fresh and could therefore be stored and sold only at temperatures between -1 °C and 2 °C. However, the demand for longer shelf-life and at the same time to keep the fresh fish at these temperatures for long storage periods is technically and economically very demanding. Therefore it is sometimes possible that %22fresh%22 fish offered on the market is in fact frozen and thawed. The detection of frozen/thawed fish seems to be necessary, especially to confirm the deception of the consumer. The aim of the study was to determine, whether it is possible to distinguish fresh fish from frozen/thawed fish by applying enzymatic methods. Commercial enzymatic kits were used for the detection of citrate synthase and aconitase activity (mitochondrial enzymes that are released from the organelles, which were destructed by frost). It was found that the activity of citrate synthase and aconitase increases, when the fish was stored at freezing temperature, even subsequent cycle freezing causes a rapid increase of the activity of both enzymes, due to a larger range of tissue damage. The activity of citratesythase and aconitase also grows along with storage time, even when the fish was only kept on ice. (en)
- Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti.
- Chladírenské skladování, skladování na ledě, stejně tak i zmrazení a následné rozmrazení ryb ovlivňuje aktivitu obou enzymů. Měření aktivity citrátsyntázy se ukázalo jako vhodné pro odlišení ryb zmrazených a rozmrazených od čerstvých, skladovaných na ledě. Naopak pouţití akonitázy se ukázalo jako vhodné pro rozlišení chladírenského skladování od skladování na ledu. Stanovení aktivity mitochondriálních enzymů v exsudátu z ryb se zdá být perspektivní metodou k detekci jejich zmrazení a rozmrazení, avšak získané výsledky je třeba potvrdit dalším výzkumem v dané oblasti. (cs)
|
Title
| - ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH (en)
- Enzymová detekce zmrazování ryb
- Enzymová detekce zmrazování ryb (cs)
|
skos:prefLabel
| - ENZYMATIC DETECTION OF FREEZING FISH (en)
- Enzymová detekce zmrazování ryb
- Enzymová detekce zmrazování ryb (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43893023!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43893023
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - detection, citrate synthase, aconitase, freshness, thawing, fish (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin %22Ingrovy dny%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Rohlík, Bo-Anne
- Petrová, Michaela
- Šimoniová, Anna
- Potůček, Tomáš
- Škorpilová, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |