Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Stabilita barvy nákroje šunky je ovlivněna dobou zaležení díla. V průběhu zaležení díla dochází ke komplexu reakcí mezi hemovými barvivy a dusitany za vzniku nitroxymyoglobinu, avšak kvůli zvýšení výkonnosti výroby byl zkoumán vliv zkrácení doby zaležení díla oproti standardnímu postupu. Pro ověření této možnosti byl porovnán vliv doby zaležení díla na stabilitu barvy nákroje šunky exponovaného na světle a ve tmě. Barva vzorků byla hodnocena pomocí analýzy obrazu (program NIS-Elements AR 2.30) a reflexní spektrofotometrie (Minolta CM2600d). V průběhu expozice nákrojů na světle docházelo u všech vzorků k hlubokému poklesu souřadnice pro červenou barvu a*. Delší doba zaležení díla měla pozitivní vliv na stabilitu barvy. Podobný vliv na barvu šunek měla i doba skladování vzorků. Oproti tomu u nákrojů šunek exponovaných ve tmě nedocházelo k významným rozdílům.
- Stabilita barvy nákroje šunky je ovlivněna dobou zaležení díla. V průběhu zaležení díla dochází ke komplexu reakcí mezi hemovými barvivy a dusitany za vzniku nitroxymyoglobinu, avšak kvůli zvýšení výkonnosti výroby byl zkoumán vliv zkrácení doby zaležení díla oproti standardnímu postupu. Pro ověření této možnosti byl porovnán vliv doby zaležení díla na stabilitu barvy nákroje šunky exponovaného na světle a ve tmě. Barva vzorků byla hodnocena pomocí analýzy obrazu (program NIS-Elements AR 2.30) a reflexní spektrofotometrie (Minolta CM2600d). V průběhu expozice nákrojů na světle docházelo u všech vzorků k hlubokému poklesu souřadnice pro červenou barvu a*. Delší doba zaležení díla měla pozitivní vliv na stabilitu barvy. Podobný vliv na barvu šunek měla i doba skladování vzorků. Oproti tomu u nákrojů šunek exponovaných ve tmě nedocházelo k významným rozdílům. (cs)
- Texture of hams is influenced by maturation time, which is connected to the release of myofibrilar proteins, and salt and phosphates diffusion. This leads to muscle relaxation and the swelling of the fibres. Thus more links between proteins are created. Under certain changes in the ham technology, it is possible to make maturation stage shorter or even skip this stage. These cahngeschanges may lead an accelerated production and a more efficient usage of the machinery. The impact of maturation time on the texture of hams was monitored. The texture of the ham was evaluated by the method of depress and the method of shear force by Warner and Bratzler, using Instron 5544. Longer maturation time slightly increased the tenderness and strength of the ham, but its effect the texture was not statistically significant. (en)
|
Title
| - INFLUENCE OF MATURATION TIME ON TEXTURE CHARAKTERISTIC OF HAMS (en)
- Vliv doby zaležení díla na texturu šunek.
- Vliv doby zaležení díla na texturu šunek. (cs)
|
skos:prefLabel
| - INFLUENCE OF MATURATION TIME ON TEXTURE CHARAKTERISTIC OF HAMS (en)
- Vliv doby zaležení díla na texturu šunek.
- Vliv doby zaležení díla na texturu šunek. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/11:43892952!RIV12-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/11:43892952
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - ham, maturation time, texture (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin %22Ingrovy dny%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Rohlík, Bo-Anne
- Potůček, Tomáš
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |