Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k intenzivnímu nárůstu hladiny nejznámějšího fusariového mykotoxinu deoxynivalenolu a jeho glykosylované formy deoxynivaleno-3-glukosidu. Důležitým krokem v redukci mykotoxinové kontaminace na poli je mimo jiné hlavně aplikace fungicidních přípravků.
- V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k intenzivnímu nárůstu hladiny nejznámějšího fusariového mykotoxinu deoxynivalenolu a jeho glykosylované formy deoxynivaleno-3-glukosidu. Důležitým krokem v redukci mykotoxinové kontaminace na poli je mimo jiné hlavně aplikace fungicidních přípravků. (cs)
- Currently, great emphasis is placed on food safety. Mycotoxins forms diverse group of natural contaminants which are produced by micromycetes invanding cereals and other agricultural crops worldwide. The most important group of mycotoxins occuring in temperate climate are Fusarium mycotoxins formed by filamentous fungi from the genus Fusarium. Due to the major part of cereals for human consumption (up to 70%) are mycotoxins serious health risk for consumer. Barley is one of the oldest agricultural crop, it is fourth most popular cereal crop, in the Czech Republic occupies second position after wheat. Most of barley produced in the Czech Republic is used for feeding, approximately 30% is used for the production of malt and beer. Mycotoxin contamination of barley is very serious especially in the case of its use in malting and brewing, because these processes usually leads to intense increase of the best known fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON) and its masked form deoxynivalenol-3-glucoside (D3G). Very important step in the reduction of mycotoxin contamination is using of antifungal preparations. (en)
|
Title
| - Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
- Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů (cs)
- Effect of barley treatment on fusarium mycotoxins levels (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
- Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů (cs)
- Effect of barley treatment on fusarium mycotoxins levels (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/11:43892912!RIV12-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(1M0570), P(2B08049), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/11:43892912
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - metabolomics; LC-MS; barley; mycotoxins (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Václavíková, Marta
- Zachariášová, Milena
- Džuman, Zbyněk
- Vepříková, Zdenka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |