About: Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Growing of opium poppy (Papaver somniferum L.) has had a long tradition in our country. Thanks to its quality the czech poppy has become number four commodity in crop production in terms of revenue. Since 2004 the Czech republic has been considered the largest legal world producer of opium poppy for food purposes. Fungal infection can occure not only during vegetation, but also during storage under inappropriate conditions just as in any other crop. Microscopic filamentous funghi produce toxic secondary metabolites - mycotoxins. Due to their high toxicity, these substances represent a serious health risk for consumers. Currently there is a lack of relevant information regarding the presence of mycotoxins in poppy seeds therefore monitoring of levels of these natural contaminants and getting information which would lead to appropriate legislative rules establishment is necessary. Within this study, poppy seeds from various retail stores were analyzed. Smaples were represented by poppy coming from organic farming as well as from integrated farming. Ultra-performance liquid chromatography with Time-of-Flight type high resolution mass spectrometry (UPLC-TOF) was used for identification and quantification of the most common mycotoxin contaminants of the temperate climate zone i.e. especially Fusarium (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, nivalenol, sum 3-and 15-deoxynivalenol, HT-2 toxin, T-2 toxin and zearalenone) and (ii) Alternaria (alternariol, alternariolmonomethylether and altenuene) mycotoxin. (en)
  • Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející jak z ekologického tak z integrovaného zemědělství. Pro identifikaci a kvantifikaci nejčastějších mykotoxinových kontaminantů v podmínkách mírného klimatického pásma, tj. především (i) fusariových (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, suma 3-a 15-deoxynivalenolu, HT-2 toxin, T-2 toxin a zearalenon) a (ii) alternarionvých (alternariol, alternariolmonomethylether a altenuen) mykotoxinů, bylo využito metody ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Time-of-Flight (UPLC-TOFMS).
  • Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející jak z ekologického tak z integrovaného zemědělství. Pro identifikaci a kvantifikaci nejčastějších mykotoxinových kontaminantů v podmínkách mírného klimatického pásma, tj. především (i) fusariových (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, suma 3-a 15-deoxynivalenolu, HT-2 toxin, T-2 toxin a zearalenon) a (ii) alternarionvých (alternariol, alternariolmonomethylether a altenuen) mykotoxinů, bylo využito metody ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Time-of-Flight (UPLC-TOFMS). (cs)
Title
  • Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
  • Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011 (cs)
  • Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011 (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
  • Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011 (cs)
  • Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011 (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892910!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92106), S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 232021
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892910
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • QuChERS; LC-MS; poppy seed; mycotoxins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EA4E8CE43D25]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 41
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Václavíková, Marta
  • Zachariášová, Milena
  • Džuman, Zbyněk
  • Vepříková, Zdenka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software