Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními.
- Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními. (cs)
- Unlike the extraction liquid-liquid extraction of food materials is a type of solid phase extraction - liquid. Food material in this case is regarded as a solid phase, are used to extract liquids like water, strictly selected organic solvents and carbon dioxide in the supercritical state. When using water as the liquid extraction process is often referred to as leaching (extraction in one stage). Extraction is of fundamental importance in food technology, where there is a separation of the desired substance from a natural material, which may include the seeds of oil plants in the production of oils, sugar beet and cane sugar production, the production of coffee beans in coffee, etc. The real process is very complex and its exact mathematical description of the relationship is always valid within certain limits. (en)
|
Title
| - Extraction (en)
- Extrakce
- Extrakce (cs)
|
skos:prefLabel
| - Extraction (en)
- Extrakce
- Extrakce (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/11:43892860!RIV12-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/11:43892860
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bubník, Zdeněk
- Filip, Vladimír
- Voldřich, Michal
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |