About: DETECTION OF MEAT FREEZING     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Prokázat zmrazení masa či sledovat jeho rozsah se ukazuje jako potřebné především pro průkaz případného falšování a rovněž za situace, kdy je třeba ověřit, že surovina pro tepelně neopracované výrobky, která měla s ohledem na likvidaci přítomných parasitů (trichiny, toxoplazmy aj.) projít mrazírenským zákrokem, skutečně zmražena byla. Enzymové metody hodnotí v exsudátu z masa aktivitu enzymů, které tam za normálních okolností nebývají, ale po zmrazení jsou, nebo naopak které by tam být měly, ale po mrazírenském zákroku se ztratily. Testování metodiky detekce zmražení hovězího, vepřového a drůbežího masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy a akonitázy je pro odlišení čerstvého od zmraženého/rozmraženého masa prakticky použitelná. Při dlouhodobém chladírenském skladování by produkty rozkladu masa nebo mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu enzymů v důsledku poškozování buněčných organel vlastními enzymy namísto mrazem, a rušit tak detekci. V případě zkaženého masa však již není třeba dokazovat, zda bylo zmraženo či nikoliv. Testování enzymových metod dále pokračuje.
  • Prokázat zmrazení masa či sledovat jeho rozsah se ukazuje jako potřebné především pro průkaz případného falšování a rovněž za situace, kdy je třeba ověřit, že surovina pro tepelně neopracované výrobky, která měla s ohledem na likvidaci přítomných parasitů (trichiny, toxoplazmy aj.) projít mrazírenským zákrokem, skutečně zmražena byla. Enzymové metody hodnotí v exsudátu z masa aktivitu enzymů, které tam za normálních okolností nebývají, ale po zmrazení jsou, nebo naopak které by tam být měly, ale po mrazírenském zákroku se ztratily. Testování metodiky detekce zmražení hovězího, vepřového a drůbežího masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy a akonitázy je pro odlišení čerstvého od zmraženého/rozmraženého masa prakticky použitelná. Při dlouhodobém chladírenském skladování by produkty rozkladu masa nebo mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu enzymů v důsledku poškozování buněčných organel vlastními enzymy namísto mrazem, a rušit tak detekci. V případě zkaženého masa však již není třeba dokazovat, zda bylo zmraženo či nikoliv. Testování enzymových metod dále pokračuje. (cs)
  • The detection of meat freezing is important from two points of view, first possible adulteration of meat and meat products and secondly also to control if the meat was frozen before it is used for the preparation of non heated meat products (tea sausage, tartar). There are different methods to do so; some of them are based on the measurement of the activity of mitochondrial enzymes. The enzyme activity of citratsynthase and aconitase was tested with commercial sets to proof that various samples (pork, beef, chicken) stored under different storage conditions were frozen or not. The freezing of the meat caused a considerable increase of the activity of both enzymes. A certain small increase of the enzyme activity was observed at the non frozen meat samples, which was stored for a longer period at 4 °C. This could be caused by microbial spoilage. The investigation of these consequences still continues. (en)
Title
  • DETECTION OF MEAT FREEZING (en)
  • Možnosti detekce zmražení masa.
  • Možnosti detekce zmražení masa. (cs)
skos:prefLabel
  • DETECTION OF MEAT FREEZING (en)
  • Možnosti detekce zmražení masa.
  • Možnosti detekce zmražení masa. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892817!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 213918
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892817
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat, freezing, enzyme detection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [126AEB3491D5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Hygiena Alimentorum XXXII. Mäso a mäsové výrobky - produkci, bezpečnost a kvalita. Zborník prednášok a posterov.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Rohlík, Bo-Anne
  • Petrová, Michaela
  • Staruch, Ladislav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-231-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software