About: Emolienty v kosmetických emulzích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejem a IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze s polárními emolienty, zejména se slunečnicovým olejem.
  • Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejem a IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze s polárními emolienty, zejména se slunečnicovým olejem. (cs)
  • The aim of this work was a preparation of model o/w emulsions with three kinds of emolients differing in their polarity - isopropylpalmitate, sunflower oil and vaseline oil to compare a physical stability of emulsion in dependancy on the emollient polarity and sensoric evaluation of made emulsions. The physical stability was evaluated both macroscopically and microscopically to monitor a changes in distribution of particle size during a storage of emulsions. From a macroscopic point of view all of prepared emulsions were stable for a whole time of this experiment. By the microscopic watching of emulsion stability it was found, that the emulsion with lipophilic vaseline oil was the most stable because of the smallest size of emulsion particles in normal range from 0.1 to 10 mým. The more polar emulsions with sunflower oil and isopropylpalmitate showed an inhomogenity and microscopic nestability. Resulting in the sensoric evaluation the totally most pleasant emulsion was vaseline emulsion, because that moisturised skin the best without a feeling of grease unlike other emulsions with polar emollients especially that with sunflower oil. (en)
Title
  • Emolienty v kosmetických emulzích
  • Emolienty v kosmetických emulzích (cs)
  • Emollients in cosmetic emulsions (en)
skos:prefLabel
  • Emolienty v kosmetických emulzích
  • Emolienty v kosmetických emulzích (cs)
  • Emollients in cosmetic emulsions (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892781!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 197383
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892781
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • distribution; vaseline oil; sunflower oil; isopropylpalmitate; emulsion o/w (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BB3FA2E520AA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Frymburk
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přenášek Mezinárodní kosmetologická konference Frymburk 2011
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šmidrkal, Jan
  • Cihelková, Klára
  • Kubáňová, Zuzana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Kosmetologická společnost České republiky
https://schema.org/isbn
  • 978-80-904679-0-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software