About: Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to test the antioxidant and antibacterial activity of selected alkyl esters of caffeic acid and compare these properties with solubility and melting points of these compounds. Antibacterial activity was demonstrated at five strains (Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae DMF and Fusarium culmorum). Antioxidant properties were carried out Rancimat and Oxidograf method. For caffeic acid and their alkyl esters were measured solubility in water, in aqueous solutions of ethanol and sunflower oil at temperatures of (0, 20, 30, 40, 50 and 60 ° C). With increasing length of alkyl decreased polarity and increased solubility in oil but antioxidant properties did not change markedly, which means that polar paradox can not be completely generalized to all antioxidants. (en)
  • Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu a slunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty.
  • Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu a slunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty. (cs)
Title
  • Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
  • Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů (cs)
  • Correlations of antioxidant activity and solubility of caffeic acid and their alkyl esters. (en)
skos:prefLabel
  • Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
  • Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů (cs)
  • Correlations of antioxidant activity and solubility of caffeic acid and their alkyl esters. (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892682!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 208180
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892682
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • polar paradox; caffeic acid alkyl esters; water solubility; Antioxidant activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [70B3261CD6DE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Staré Splavy
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Hrádková, Iveta
  • Merkl, Roman
  • Šmidrkal, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-84-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software