About: Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this work was to characterize lactobacilli strains isolated from the digestive tract of fully breast-fed infants and to compare their properties with commercial probiotic strain Lbc. acidophilus LA-5 and collection strain Lbc. acidophilus CCDM 406. Significant differences were found among these strains, especially in the growth and acidifying activities in milk, viability in an environment simulating the digestive tract, the ability of autoaggregation, hydrophobicity and antimicrobial activity against potentially pathogenic microorganisms. The results showed that the isolate Lbc. casei ZU10 could be a suitable strain as an additional probiotic culture. The best adhesion to the intestinal tract should have Lbc. acidophilus Z3 due to its best ability of autoaggregation and high hydrophobicity of cell surface. Compared with commercial probiotic strain the studied strains also exhibited some probiotic properties (en)
  • Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatní kmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.
  • Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatní kmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu. (cs)
Title
  • Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
  • Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců (cs)
  • Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants (en)
skos:prefLabel
  • Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
  • Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců (cs)
  • Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892676!RIV12-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B053)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 129
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 190028
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892676
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antimicrobial activity; hydrophobicity; autoaggregation; gastrointestinal tract tolerance; Lactobacillus; probiotics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AD7687436778]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 129
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Šárka
  • Plocková, Milada
  • Sedláčková, Pavla
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software