About: Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the work was to determine the taste sensitivity for bitterness of caffeine around the population. 250 subjects between the ages of 20 and 60 participated in the study. Different methods of sensory analysis were used for testing. First, in method of testing the sensitivity by graphical scale was found out that subjects have different sensitivity to bitterness of caffeine. According to results, the subjects were divided into three groups. By evaluation the caffeine concentration of 0.195 g/l, 54 % of subjects were classified as weak sensitive, 29 % as mean sensitive and 17 % as super sensitive. More sensitive were women. The most complex method, the Best Estimate Threshold, where the geometric mean is calculated, was used to determine the taste thresholds of caffeine for subjects. Two experiments with different dilution steps were conducted and individual thresholds were 0.099 ? 0.244 g/l. Data measured by other a (en)
  • Cílem práce bylo otestovat pomocí různých senzorických metod část populace na citlivost na kofein. 250 osob ve věku 20-60 se zúčastnilo studie. Použity byly různé metody. Nejprve bylo použito grafické stupnice a posuzovatelé byly podle hodnocení roztoku kofeinu o koncentraci 0.195 g/l, rozděleni na tři skupiny na méně citlivé 54 %, středně citlivé 29 % a supercitlivé 17 %. Citlivější byly ženy. Dále byly provedeny dva experimenty pomocí metody BET ?Nejlépe určený práh detekce? a citlivost se pohybovala v rozmezí 0.099-0.244g/l. Data od jiných autorů byla v rozsahu od 0.014-0.959g/l. Citlivost byla testována i pomocí metody ?A ne A? a párovou a trojúhelníkovou zkouškou.
  • Cílem práce bylo otestovat pomocí různých senzorických metod část populace na citlivost na kofein. 250 osob ve věku 20-60 se zúčastnilo studie. Použity byly různé metody. Nejprve bylo použito grafické stupnice a posuzovatelé byly podle hodnocení roztoku kofeinu o koncentraci 0.195 g/l, rozděleni na tři skupiny na méně citlivé 54 %, středně citlivé 29 % a supercitlivé 17 %. Citlivější byly ženy. Dále byly provedeny dva experimenty pomocí metody BET ?Nejlépe určený práh detekce? a citlivost se pohybovala v rozmezí 0.099-0.244g/l. Data od jiných autorů byla v rozsahu od 0.014-0.959g/l. Citlivost byla testována i pomocí metody ?A ne A? a párovou a trojúhelníkovou zkouškou. (cs)
Title
  • Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu
  • Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu (cs)
  • The assessors perception to bitter taste of coffeine (en)
skos:prefLabel
  • Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu
  • Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu (cs)
  • The assessors perception to bitter taste of coffeine (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024382!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 250856
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024382
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sensory analysis; bitter taste; caffeine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [53B754D2A3BA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čmejlová, Kateřina
  • Panovská, Zdenka
  • Řeřichová, Jana
  • Bartovská, Denisa
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software