Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the work was to determine the taste sensitivity for bitterness of caffeine around the population. 250 subjects between the ages of 20 and 60 participated in the study. Different methods of sensory analysis were used for testing. First, in method of testing the sensitivity by graphical scale was found out that subjects have different sensitivity to bitterness of caffeine. According to results, the subjects were divided into three groups. By evaluation the caffeine concentration of 0.195 g/l, 54 % of subjects were classified as weak sensitive, 29 % as mean sensitive and 17 % as super sensitive. More sensitive were women. The most complex method, the Best Estimate Threshold, where the geometric mean is calculated, was used to determine the taste thresholds of caffeine for subjects. Two experiments with different dilution steps were conducted and individual thresholds were 0.099 ? 0.244 g/l. Data measured by other a (en)
- Cílem práce bylo otestovat pomocí různých senzorických metod část populace na citlivost na kofein. 250 osob ve věku 20-60 se zúčastnilo studie. Použity byly různé metody. Nejprve bylo použito grafické stupnice a posuzovatelé byly podle hodnocení roztoku kofeinu o koncentraci 0.195 g/l, rozděleni na tři skupiny na méně citlivé 54 %, středně citlivé 29 % a supercitlivé 17 %. Citlivější byly ženy. Dále byly provedeny dva experimenty pomocí metody BET ?Nejlépe určený práh detekce? a citlivost se pohybovala v rozmezí 0.099-0.244g/l. Data od jiných autorů byla v rozsahu od 0.014-0.959g/l. Citlivost byla testována i pomocí metody ?A ne A? a párovou a trojúhelníkovou zkouškou.
- Cílem práce bylo otestovat pomocí různých senzorických metod část populace na citlivost na kofein. 250 osob ve věku 20-60 se zúčastnilo studie. Použity byly různé metody. Nejprve bylo použito grafické stupnice a posuzovatelé byly podle hodnocení roztoku kofeinu o koncentraci 0.195 g/l, rozděleni na tři skupiny na méně citlivé 54 %, středně citlivé 29 % a supercitlivé 17 %. Citlivější byly ženy. Dále byly provedeny dva experimenty pomocí metody BET ?Nejlépe určený práh detekce? a citlivost se pohybovala v rozmezí 0.099-0.244g/l. Data od jiných autorů byla v rozsahu od 0.014-0.959g/l. Citlivost byla testována i pomocí metody ?A ne A? a párovou a trojúhelníkovou zkouškou. (cs)
|
Title
| - Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu
- Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu (cs)
- The assessors perception to bitter taste of coffeine (en)
|
skos:prefLabel
| - Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu
- Citlivost hodnotitelů k hořké chuti kofeinu (cs)
- The assessors perception to bitter taste of coffeine (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024382!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024382
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sensory analysis; bitter taste; caffeine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Čmejlová, Kateřina
- Panovská, Zdenka
- Řeřichová, Jana
- Bartovská, Denisa
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |