About: Nové poznatky senzorické analýzy tuků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Eating too many fats could have negative effects on health but the food without fat would be tasteless and odourless. From these reasons there are many sensory scientific papers concerning fats. Recent studies show new areas in fat research where sensory science is very important. One of them is possibility that additional sixth taste modality devoted to the perception of lipids exists. Five basic taste modalities, e.g., sweet, sour, bitter, salty and umami have so far been identified. In 2008, geneticists discovered a new receptor on the tongues of mice. If the fat taste really exists, than there are new approaches for sensory studies to explain why people give priority fatter products. The next new area which is now study is the new taste kokumi connected with the role of long-chain highly unsaturated fatty acids, include docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA). (en)
  • Velký příjem tuků v dietě může mít negativní vliv na zdraví, ale jídlo bez tuku může být bez chuti a vůně. Z tohoto důvodu existuje mnoho senzorických prací zabývajících se tuky. Novější studie ukázali oblasti, kde se senzorická analýza uplatňuje. Jedna z nich je možnost, že tučná chuť bude brána jako základní chuť. Dosud bylo identifikováno pět základních chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a umami. V roce 2008 genetici objevili u myší nové receptory pro vnímání tučné chuti. Pokud tučná chuť skutečně existuje, pak by bylo možné pomocí senzorické analýzy vysvětlit, proč lidé dávají přednost tučnějším pokrmům. Další oblast, která je nová, je studium chuti kokumi spojené s úlohou nenasycených mastných kyselin včetně dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA).
  • Velký příjem tuků v dietě může mít negativní vliv na zdraví, ale jídlo bez tuku může být bez chuti a vůně. Z tohoto důvodu existuje mnoho senzorických prací zabývajících se tuky. Novější studie ukázali oblasti, kde se senzorická analýza uplatňuje. Jedna z nich je možnost, že tučná chuť bude brána jako základní chuť. Dosud bylo identifikováno pět základních chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a umami. V roce 2008 genetici objevili u myší nové receptory pro vnímání tučné chuti. Pokud tučná chuť skutečně existuje, pak by bylo možné pomocí senzorické analýzy vysvětlit, proč lidé dávají přednost tučnějším pokrmům. Další oblast, která je nová, je studium chuti kokumi spojené s úlohou nenasycených mastných kyselin včetně dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). (cs)
Title
  • Nové poznatky senzorické analýzy tuků
  • New knowledge from sensory analysis of fats (en)
  • Nové poznatky senzorické analýzy tuků (cs)
skos:prefLabel
  • Nové poznatky senzorické analýzy tuků
  • New knowledge from sensory analysis of fats (en)
  • Nové poznatky senzorické analýzy tuků (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024380!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 275350
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024380
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sensory analysis; fat; sensory methods; kokumi taste (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [706DC89482AC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Železná Ruda
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nelahozeves
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pokorný, Jan
  • Štern, Petr
  • Panovská, Zdenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • UNILEVER ČR, spol. s r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-75-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software