About: Senzorická analýza sladidel     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • 12th of January 2010 the European Union approved a new sweetener neotame under code E 961 for use in food. Food manufacturers have already commonly used other low-energy sweeteners such as sucralose, aspartame, acesulfame-K, saccharin and maltitol. Sensory properties of these sweeteners are not significantly different. In the laboratory of sensory analysis were studied sensory characteristics of the newest sweeteners (sucralose and neotame) and those were compared with already-established sweeteners (aspartame, acesulfame-K, saccharin), or sucrose, a traditional sweetener in food. For these studies were used model solutions and food products from commerce. Methods chosen for the evaluation were sensory profile, paired and triangular test, time-intensity studies. The curve of profile of sweet taste in time showed that sucralose has a sweet aftertaste very similar to aspartame, longer than sucrose. A comparison of aqueous solutions of sucralose, sucrose and neotam and sucralose and aspartame by sensory (en)
  • 12. 1. 2010 bylo v Evropské unii schváleno nové sladidlo neotam pod kódem E 961 pro použití v potravinářství. Výrobci potravin již běžně používají další nízkoenergetická sladidla, jako sukralosu, aspartam, acesulfam-K, sacharin, maltitol. Senzorické vlastnosti zmíněných sladidel se však podstatně liší. V laboratoři senzorické analýzy byly studovány senzorické vlastnosti novějších sladidel (sukralosy a neotamu) a porovnávali je se sladidly již zavedenými (aspartam, acesulfam-K, sacharin) či se sacharosou, tradičním sladidlem v potravinářství. Pro tyto studie byly použity modelové roztoky i potravinářské výrobky z obchodní sítě. Pro hodnocení byly voleny metody senzorického profilu, párové a trojúhelníkové zkoušky, doznívání chuti (time intensity study). Z křivky časového profilu sladké chuti je patrné, že sukralosa má doznívání sladké chuti podobné aspartamu, delší než sacharosa. Při srovnání vodných roztoků sukralosy, neotamu a sacharosy a sukralosy a aspartamu metodou senzorického profilu s devíti de
  • 12. 1. 2010 bylo v Evropské unii schváleno nové sladidlo neotam pod kódem E 961 pro použití v potravinářství. Výrobci potravin již běžně používají další nízkoenergetická sladidla, jako sukralosu, aspartam, acesulfam-K, sacharin, maltitol. Senzorické vlastnosti zmíněných sladidel se však podstatně liší. V laboratoři senzorické analýzy byly studovány senzorické vlastnosti novějších sladidel (sukralosy a neotamu) a porovnávali je se sladidly již zavedenými (aspartam, acesulfam-K, sacharin) či se sacharosou, tradičním sladidlem v potravinářství. Pro tyto studie byly použity modelové roztoky i potravinářské výrobky z obchodní sítě. Pro hodnocení byly voleny metody senzorického profilu, párové a trojúhelníkové zkoušky, doznívání chuti (time intensity study). Z křivky časového profilu sladké chuti je patrné, že sukralosa má doznívání sladké chuti podobné aspartamu, delší než sacharosa. Při srovnání vodných roztoků sukralosy, neotamu a sacharosy a sukralosy a aspartamu metodou senzorického profilu s devíti de (cs)
Title
  • Senzorická analýza sladidel
  • Sensory analysis of sweeteners (en)
  • Senzorická analýza sladidel (cs)
skos:prefLabel
  • Senzorická analýza sladidel
  • Sensory analysis of sweeteners (en)
  • Senzorická analýza sladidel (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024372!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 286972
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024372
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sensory analysis; sweetener (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [741E73C07125]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čmejlová, Kateřina
  • Váchová, Alena
  • Panovská, Zdenka
  • Řeřichová, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software