About: Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Enzym β-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzymu.
  • Enzym β-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzymu. (cs)
  • The enzyme β-galactosidase belongs to the hydrolases, and can be used to prepare delactosed products for people suffering by lactose intolerance. The enzyme is suitable for the synthesis of galactooligosaccharides (GOS) as well. These saccharides have a positive impact on the human organism. Lactose in the buffer, whey after the production of cheese with pH adjusted to 6.75 and the UF-permeate were used for experiments, the concentration of substrates was 45 g.L-1 (lactose in buffer and UF-permeate) and 60 g.L-1 (whey). 4 different concentrations of the enzyme Maxilact LX 5000 (0.6, 1.2, 2.4 and 3.6 U.mL-1) were used for these experiments. Data shows that for 80% degree of lactose hydrolysis in buffer and UF permeate is required minimum enzyme activity 0.6 U.mL-1, while for the whey after the production of cheese is necessary to use higher activity of enzyme (2.4 U.mL-1). This difference could be due to present of whey proteins in medium, which may influence the enzyme activity. (en)
Title
  • Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
  • Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech. (cs)
  • Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process. (en)
skos:prefLabel
  • Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
  • Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech. (cs)
  • Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process. (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024307!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 277294
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024307
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lactose; β-galactosidase; whey; permeate; hydrolysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7ECC55EB4576]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Diblíková, Lenka
  • Čurda, Ladislav
  • Pocedičová Roz.hellerová, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-760-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software