Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Native β-lactoglobulin is highly resistant against pepsin digestion. Therefore, it can be easily isolated from whey during enzymatic hydrolysis. We used fresh whey ultrafiltration retentate (membrane with cut-off 50 kDa, pressure 0.250 MPa, temperature 35 °C) for pepsin hydrolysis of whey proteins. A small stirred reactor (volume 100 ml) was applied. The enzymatic reaction took 180 minutes at 40 °C and pH 3.5 (10% HCl). Enzyme was inactivated by increasing pH to value 7 (10% NaOH). Samples of the hydrolyzate were consequently analyzed by RP-HPLC (PLRP-S column, 30 nm, 8 μm, 150x4,6 mm, column temperature 40 °C, flow rate 1 ml.min-1, UV detection at 220 nm). We observed the effect of pepsin concetration (0.005- 0.050 g.100 ml-1) on β-lactoglobulin yield to determine optimal amount of enzyme for the reaction. Temperature (30-50 °C) a pH (2.5-4.5) effects were also examined. According to the results obtained, we assessed optimal conditions for pepsin hydrolysis of whey proteins. A (en)
- Nativní β-laktoglobulin (β-Lg) je odolný vůči působení pepsinu, čehož se využívá při jeho frakcionaci. Výchozí surovinou pro enzymovou reakci s pepsinem (BC pepsin, 1:3000) byl retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Hydrolýza probíhala v malém míchaném reaktoru o objemu 100 ml. Cílem základního experimentu bylo stanovit vhodnou dávku enzymu (0,005-0,050 g/100 ml) pro dobu reakce 180 minut. Experiment byl proveden při teplotě 40 °C a pH 3,5. Inaktivace enzymu bylo dosaženo úpravou pH na hodnotu 7. Vzorek hydrolyzátu byl následně analyzován metodou RP-HPLC. V dalších experimentech byl detailněji sledován vliv teploty (30-50 °C) a pH (2,5-4,5) na průběh hydrolýzy a obsah β-laktoglobulinu v hydrolyzátu. Na základě získaných výsledků byly stanoveny optimální podmínky hydrolýzy syrovátkových bílkovin s pepsinem. Při koncentraci enzymu 0,050 g/100 ml substrátu bylo po 180 minutách enzymové reakce rozštěpeno více než
- Nativní β-laktoglobulin (β-Lg) je odolný vůči působení pepsinu, čehož se využívá při jeho frakcionaci. Výchozí surovinou pro enzymovou reakci s pepsinem (BC pepsin, 1:3000) byl retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Hydrolýza probíhala v malém míchaném reaktoru o objemu 100 ml. Cílem základního experimentu bylo stanovit vhodnou dávku enzymu (0,005-0,050 g/100 ml) pro dobu reakce 180 minut. Experiment byl proveden při teplotě 40 °C a pH 3,5. Inaktivace enzymu bylo dosaženo úpravou pH na hodnotu 7. Vzorek hydrolyzátu byl následně analyzován metodou RP-HPLC. V dalších experimentech byl detailněji sledován vliv teploty (30-50 °C) a pH (2,5-4,5) na průběh hydrolýzy a obsah β-laktoglobulinu v hydrolyzátu. Na základě získaných výsledků byly stanoveny optimální podmínky hydrolýzy syrovátkových bílkovin s pepsinem. Při koncentraci enzymu 0,050 g/100 ml substrátu bylo po 180 minutách enzymové reakce rozštěpeno více než (cs)
|
Title
| - Hydrolýza syrovátkových bílkovin pepsinem.
- Hydrolýza syrovátkových bílkovin pepsinem. (cs)
- Whey protein hydrolysis with pepsin. (en)
|
skos:prefLabel
| - Hydrolýza syrovátkových bílkovin pepsinem.
- Hydrolýza syrovátkových bílkovin pepsinem. (cs)
- Whey protein hydrolysis with pepsin. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024305!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024305
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - whey; β-lactoglobulin; pepsine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Diblíková, Lenka
- Čurda, Ladislav
- Pocedičová Roz.hellerová, Klára
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |