About: Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji, tím nižší je jej
  • Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji, tím nižší je jej (cs)
  • During the heating of plant oils especially cis-trans isomerisation and polymerisation of polyenoic fatty acids take place. Products of these reactions are undesirable for health and they negatively affect a quality of refined plant oils. The aim of this study was to compare the degree of cis-trans isomerisation and polymerisation of two types of sunflower oil varying in oleic acid content in the dependancy on time and temperature of isomerisation and on the original content of linoleic acid in oils. Oils were heated in an argon atmosphere at temperatures 200 ? 250 °C for a period 100 ? 170 hrs. Trans fatty acid content was determined by CGC/FID method, for polymer triacylglycerol determination GP-HPLC/ELSD method was used. The main products of laboratory performed isomerisation were cis,trans- and trans,cis-octadecadienoic acids. The isomerisation degree of linoleic acid was the same for both investigated oils and therefore it does not depend on the original content of linoleic acid in oil. On the co (en)
Title
  • Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
  • The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils (en)
  • Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
  • The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils (en)
  • Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024201!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296474
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024201
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Cis-trans isomerisation; trans fatty acids; polymerisation; linoleic acid; sunflower oil (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [109D1F3B9655]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Hrádková, Iveta
  • Šmidrkal, Jan
  • Cihelková, Klára
  • Zárubová, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software