About: Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A possibility of decreasing the amount of synthetic preservatives in cosmetic products and foodstuffs is their replacement with fatty acids and their derivatives, which have shown a broad spectrum of antimicrobial activity. The aim of the project was to prepare fatty acid esters of fructose using enzymatic catalysis and to investigate their antimicrobial properties and activity in cosmetic products. The obtained results also indicated that enzymatic synthesis is a alternative method for preparing fatty acid esters of sugar. (en)
  • Jednou z možností jak snížit množství syntetických konzervantů v kosmetických a potravinářských produktech je jejich náhrada estery mastných kyselin a jejich derivátů, které vykazují široké spektrum antimikrobiální aktivity. Cílem práce bylo připravit estery fruktosy a mastných kyselin pomocí enzymové katalýzy a přezkoumat jejich antimikrobiální vlastnosti i v reálních podmínkách. Bylo zjištěno, že enzymovou syntézou lze připravit estery fruktosy s antimikrobiálními vlastnostmi, které je možno použít i v reálním prostředí.
  • Jednou z možností jak snížit množství syntetických konzervantů v kosmetických a potravinářských produktech je jejich náhrada estery mastných kyselin a jejich derivátů, které vykazují široké spektrum antimikrobiální aktivity. Cílem práce bylo připravit estery fruktosy a mastných kyselin pomocí enzymové katalýzy a přezkoumat jejich antimikrobiální vlastnosti i v reálních podmínkách. Bylo zjištěno, že enzymovou syntézou lze připravit estery fruktosy s antimikrobiálními vlastnostmi, které je možno použít i v reálním prostředí. (cs)
Title
  • Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití
  • Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití (cs)
  • Enzymatic synthesis of fatty acid derivatives with antimicrobial activity and their use (en)
skos:prefLabel
  • Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití
  • Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití (cs)
  • Enzymatic synthesis of fatty acid derivatives with antimicrobial activity and their use (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024175!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 257357
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024175
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • enzymatic synthesis; fatty acid fructose esters; antimicrobial activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F46F10BCB5D2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 104
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Poláková, Lenka
  • Šmidrkal, Jan
  • Karlová, Tereza
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000280420700006
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software